Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff zijn de uitspraken van Ferrari-topman Sergio Marchionne dat het team de Formule 1 zal verlaten als de reglementen hem niet zinnen geen loze woorden. Zo verklaart hij tegenover Motorsport.com.

Hoewel Ferrari wel vaker heeft geroepen dat het uit de Formule 1 zou stappen als het zijn zin niet krijgt, moet het dreigement volgens Wolff nu serieus genomen worden. “Je kunt Sergio Marchionne beter niet provoceren”, waarschuwt hij. “De Formule 1 heeft Ferrari harder nodig dan andersom.”

Wolff kent de werkwijzes van de Ferrari-president goed als gesprekspartner bij de discussies over de nieuwe regels. “Hij heeft een duidelijke visie hoe de Formule 1 in elkaar moet zitten om van waarde te zijn voor Ferrari. En hij windt er geen doekjes om, als het voor zijn bedrijf niets oplevert, houdt Ferrari de sport voor gezien. Zonder om te kijken. Dus je kunt hem beter niet kwaad maken.”

Onlangs opperde FIA-president Jean Todt nog de suggestie om Ferrari’s veto bij regelwijzigingen af te pakken. “Dat stamt nog uit de tijd van Enzo Ferrari, toen het team geïsoleerd was en als enige zowel motoren als chassis fabriceerde, terwijl de andere renstallen allemaal door Ford werden aangedreven”, verklaart Todt. “Ferrari had daarom bescherming nodig, maar de tijden zijn veranderd. Ik ben er dus geen voorstander van om het veto in stand te houden.”