Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft geen problemen met de uitspraken van Lewis Hamilton na de Grand Prix van Maleisië. Volgens Wolff heeft zijn coureur het recht om te zeggen wat hij wilt: “Elke opmerking en elk antwoord is toegestaan na zo’n frustrerend moment.”

Tijdens de race op zondag was Hamilton op weg naar zijn zevende overwinning van het seizoen, tot een defecte motor een einde maakte aan zijn race. Door zijn uitvallen zag hij teamgenoot Nico Rosberg uitlopen in de strijd om het kampioenschap. De Engelsman verklaarde na afloop het gevoel te hebben dat er iets niet klopt aan zijn kant van de garage.

“Ik heb vragen voor Mercedes”, vertelde Hamilton aan de pers. “Het is gewoon raar. Ze leveren motoren aan acht coureurs, al een stuk of 43 bij elkaar dit seizoen, en ik ben de enige bij wie ze kapot gaan. Ze zijn me een uitleg verschuldigd. Dit is niet acceptabel. Het lijkt wel alsof iets of iemand dit jaar niet wil dat ik win. Je kunt er niks aan veranderen, maar ik heb gewoon het gevoel dat er ergens iets niet klopt.”

Teambaas Toto Wolff neemt zijn coureur niets kwalijk. Volgens Wolff speelden de emoties van Hamilton een rol in zijn uitspraken, en kunnen die niet zomaar uitgeschakeld worden. “Hij gaat aan de leiding van de race en staat op het punt terug te komen in de strijd om het kampioenschap, en vervolgens blaast zijn motor zich op. Als iemand daarna een microfoon onder je neus duwt, mag je zeggen wat je maar wilt.”

“Het is de emotie die erbij komt kijken, en het is volkomen begrijpelijk”, relativeert Wolff. “We hebben allemaal een eigen manier om onze frustraties te verwoorden.”

“Er is ook geen uitleg voor het defect. Na de race kwamen we bij elkaar, gingen met elkaar aan tafel zitten en zeiden ‘hoe is dit mogelijk?’. Het is een vreemde situatie, waar geen rationele verklaring voor is. Nadat hij tijd kreeg om af te koelen, zag hij dat ook in.”

Formula One World Championship 2016, Round 16, Malaysian Grand Prix, Kuala Lumpur, Malaysia, Sunday 2 October 2016 - Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid retired from the race with a blown engine.

Hamilton zag zich genoodzaakt zijn race in ronde 40 te beëindigen. Foto: RACEPICTURES

Volgens Wolff kwam Hamilton na afloop van de race nog wel naar de garage om het een en ander met het team te bespreken. Na de initiële teleurstelling, overheerste bij Hamilton toch vooral de positiviteit. Met zijn woorden probeerde de Engelsman om iedereen te motiveren voor de komende races. “Iets wat alleen de groten der Formule 1 doen”, aldus Wolff.

“Hij kwam na de race direct terug naar de garage, om iedereen te vertellen hoe hij zich voelde. Nadien voerden we een discussie in een kleine groep, en we zaten allemaal behoorlijk met het incident in onze maag. We riepen iedereen bij elkaar – alle mechanics en engineers – om de koppen bij elkaar te krijgen.”

“Hij (Hamilton, red.) zei een paar mooie dingen over het team, wat er hopelijk voor gaat zorgen dat we onszelf bij elkaar rapen voor Japan. Alhoewel hij een coureur is – zeer gefrustreerd en emotioneel over de situatie – probeerde hij het team te motiveren”, vertelt Wolff. “Om op zo’n moment naar voren te komen en de woorden weten te vinden om de mechanics en engineers te motiveren voor de komende race, dat is fantastisch.”