De Mercedes W09 én viervoudig wereldkampioen Lewis Hamilton waren ‘niet op hun best’ in Sjanghai. Dat stelt teambaas Toto Wolff na het teleurstellend verlopen weekend in China.

Mercedes moest in de kwalificatie toezien hoe Ferrari de complete eerste startrij kaapte, terwijl een slimme strategische zet van Red Bull – en een aantal goede inhaalacties – Daniel Ricciardo in de race aan de zege hielpen. Mercedes-coureur Valtteri Bottas finishte als tweede, met Lewis Hamilton die uiteindelijk als vierde geklasseerd werd.

Hamilton in actie in China.

“Red Bull was dapper genoeg hun coureurs naar binnen te halen voor nieuwe banden, terwijl wij dachten dat track position belangrijker was. Wij hadden het verkeerd, zij bij het rechte eind, en dus verdienen ze de overwinning waarschijnlijk ook”, wordt Wolff geciteerd door Formula1.com.

In het algemeen moet Wolff echter erkennen dat Mercedes “gewoon het hele weekend niet goed genoeg was”. “We moeten het dus echt weer op de rit zien te krijgen”, benadrukt Wolff, wiens team dit jaar nog geen race heeft gewonnen, al deed het in alle drie de tot op heden gehouden Grands Prix mee om de zege.

In Australië reed Hamilton op kop, maar zorgde een rekenfout met de timing van de (virtuele) safetycar ervoor dat Ferrari’s Sebastian Vettel met de overwinning aan de haal ging. Het verkeerd inschatten van de strategie van diezelfde Vettel in Bahrein hinderde Bottas’ jacht op de Duitser aldaar. En in China had het dus ook zomaar anders kunnen uitpakken. “Helaas kwam de safetycar weer op het verkeerde moment. We hebben het geluk de laatste tijd ook niet aan onze zijde”, verzucht Wolff.

Wolff heeft dit jaar nog weinig reden tot lachen gehad.

Los daarvan geeft Wolff ten overstaan van Autosport nog wel toe dat Mercedes’ W09 voor Hamilton in China ‘misschien niet presteerde zoals verwacht’. “Al was Lewis, net als de auto, wellicht ook niet op z’n best”, haalt Wolff aan. “Hij is in mijn optiek de beste coureur, maar zelfs de beste coureurs hebben wel eens dagen waarop het niet honderd procent is.”

Ondanks de teleurstelling van het uitblijven van zeges in de eerste drie races, is Wolff er zeker van dat Mercedes met oplossingen zal komen. “Je ziet ook wel hoe snel het kan veranderen”, haalt hij aan. “Na de wintertests en de race in Melbourne werd er gedacht dat wij zouden domineren omdat onze auto zo sterk was, maar drie races verder is dat niet bepaald het geval. We werken bij Mercedes echter met een geweldig team en ze zullen zeker met oplossingen komen. Ik heb veel vertrouwen in ze. Ze hebben wel bewezen dat te verdienen.”