Mercedes-teambaas Toto Wolff zint er op na dit seizoen al om de tafel te gaan met Lewis Hamilton om Mercedes’ eind 2020 aflopende contract met de vijfvoudig wereldkampioen te verlengen.

De kans is natuurlijk groot dat Hamilton tegen die tijd zesvoudig wereldkampioen is, met de Brit die de titelstrijd met teamgenoot Valtteri Bottas dit weekend al in zijn voordeel kan beslissen – en anders is de kans groot dat hij dat het weekend erop in Amerika wel doet.

Hamilton heeft vier van zijn vijf huidige titels met Mercedes gewonnen, terwijl hij zijn eerste kampioenschap (in 2008) met toenmalig Mercedes-partner McLaren won.

De relatie van de 34-jarige Hamilton met Mercedes gaat echter nog verder terug: het Duitse merk steunt hem al sinds zijn dertiende, toen hij nog kartte, waarmee Hamilton en Mercedes al 21 jaar aan elkaar verbonden zijn. En als het aan Wolff ligt komen daar na 2020 dus nog wat jaartjes bij.

Lees ook: Wolff: ‘Hamilton is een coureur van uitzonderlijke klasse’

Lewis Hamilton en Mercedes-teambaas Toto Wolff hebben samen al veel te vieren gehad.

“Zo lang we Lewis een winnende auto kunnen bieden, heeft hij geen reden om een overstap naar een ander team te overwegen – en hebben wij evenmin reden verder te kijken”, vertelt Wolff de Britse krant The Sun.

De relatie tussen Hamilton en het team is volgens Wolff ook zeer sterk en ‘heel belangrijk’ voor de renstal. “We hebben ook tegen Lewis gezegd dat we dit seizoen graag met een hoogtepunt willen afsluiten, dan even een korte adempauze nemen en vervolgens bespreken wat we in 2021 doen.”

Volgens Wolff zijn ‘loyaliteit en integriteit’ kernwaarden binnen en voor Mercedes’ Formule 1-team en zullen ‘de belangrijkste gesprekken voor 2021’ wat de coureurs betreft met het huidige duo zijn. “Met Lewis en Valtteri, dus.”

Wolff weet, zoals Red Bull-teambaas Christian Horner eerder ook al aanhaalde, dat er eind 2020 echter veel topcoureurs op de markt komen. Behalve dat de deals van Hamilton en Bottas eind volgend seizoen aflopen, gaan ook Sebastian Vettel (Ferrari) en Red Bulls Max Verstappen in 2020 hun laatste contractjaren in.

Lees ook: Horner denkt dat het wachten wordt op nieuwe Verstappen-deal: ‘Maar hebben het in eigen hand’

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton vormen een sterk duo voor Mercedes’ Formule 1-team.

“Ferrari zal ook zeker kijken wat hun mogelijkheden zijn”, weet Wolff, terwijl dat voor Red Bull niet anders zal zijn. Mercedes zit wat dat betreft in hetzelfde schuitje, volgens de Oostenrijker. “Ook wij zitten met die vraag: wat is de best mogelijke rijdersbezetting voor 2021?”

Als Mercedes in 2020 weer zo sterk is als de afgelopen jaren, zal het inderdaad goede papieren hebben Hamilton te overtuigen langer bij het team te blijven. Als Hamilton volgend seizoen wederom kampioen wordt, evenaart hij Michael Schumachers record van zeven wereldtitels.