Red Bull-teambaas Christian Horner weet dat zijn team in zekere zin in de wachtkamer zit wat betreft de toekomst van coureur Max Verstappen. Verstappens contract loopt eind 2020 af, maar hij is niet de enige topcoureur waarvoor dat geldt. “Dus iedereen zal afwachten hoe de topteams het komend jaar doen.”

Ook bij Mercedes en Ferrari lopen eind 2020 namelijk contracten af – en bij wereldkampioen Mercedes zelfs twee: zowel Lewis Hamilton als Valterri Bottas gaat volgend jaar zijn laatste contractjaar in. Bij Ferrari is 2020 ondertussen het laatste jaar onder Sebastian Vettels huidige deal.

“Dus Max, Lewis en Sebastian zijn eind 2020 vrij, waarmee drie van de vier grote spelers op de markt zijn”, somt Horner dat op ten overstaan van Motorsport.com. “Dat betekent ook dat iedereen zal afwachten hoe de topteams zich volgend jaar tot elkaar verhouden.”

Max Verstappen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel: de drie grootste namen komen na 2020 op de markt.

Volgens Horner zullen de topcoureurs hier ‘met name in de eerste seizoenshelft’ scherp op zijn, alvorens beslissingen te nemen. Dat betekent dan automatisch dat er niet snel uitsluitsel te verwachten valt over Verstappens toekomst, zo verwacht de Red Bull-teambaas.

Hoewel Verstappen er recentelijk geen geheim van heeft gemaakt dat Red Bull momenteel te kort komt op Ferrari en Mercedes – en zijn vader Jos zich daar met name duidelijk over heeft uitgelaten door zijn zorgen openlijk uit te spreken – vertrouwt Horner erop dat Red Bull het nog ‘in eigen hand’ heeft.

Lees ook: Verstappen tempert verwachtingen: ‘Podium is de komende races het maximaal haalbare’

“Max voelt zich namelijk goed binnen het team. Hij wil hier zijn doelen bereiken en zijn ambities waarmaken, en het is aan ons om hem de middelen te geven dat te doen. Ik ben hoopvol én heb vertrouwen dat we dat kunnen doen”, zo doelt Horner op de mogelijkheid (en noodzaak?) Verstappen een kampioenschapswaardige wagen te geven.

Red Bull Racing heeft dit jaar twee Grand Prix-zeges te vieren gehad.

Wat de zorgen van Verstappen senior betreft, zegt Horner verder nog dat hij niet de indruk heeft dat Verstappen junior die deelt. “Hij is in Japan bij Honda op de fabriek geweest, weet wat eraan komt en hoe toegewijd ze zijn. Daarnaast weet hij wat bij ons op de fabriek speelt. Vaders van coureurs worden soms gewoon wat te opgewonden.”

Lees ook: Jos Verstappen waarschuwt Red Bull: ‘We maken ons grote zorgen’