De Japanner Naoki Yamamoto imponeerde vrijdagochtend in Japan bij zijn trainingsdebuut in de Formule 1 voor Toro Rosso, maar hoeft nu niet ineens op een racezitje te rekenen. “Hij voldoet niet aan de criteria.”

Dat stelt Red Bull-teambaas Christian Horner, die niet ingaat op wat die criteria zijn, al mogen die wel publiek bekend zijn: jong en tegelijkertijd in staat om zich de Formule 1 snel eigen te maken.

Yamamoto is dat inderdaad niet: de Honda-beschermeling is 31, en heeft zijn hele leven in Japan geracet. Hij kent de Europese circuits en racerij niet; pijnpunten die al eerder door Red Bulls mannetjesmaker Helmut Marko zijn aangehaald, degene die de coureursbezetting bij beide teams van de energiedrankfabrikant bepaalt.

Lees ook: Honda-coureur Yamamoto rijdt VT1 in Japan voor Toro Rosso

Media-aandacht genoeg voor Yamamoto na zijn vuurdoop in de vrije training.

Hoewel er dus geen Formule 1-zitje in zijn vooruitzicht lijkt te liggen, heeft Yamamoto vrijdagochtend ‘een heel goede job gedaan’ volgens Horner. “Zeker voor iemand die voor het eerst reed. Ik denk dat hij zeker zijn mannetje heeft gestaan”, zegt hij over de coureur die zeventiende was in VT1, een tiende achter vaste waarde Daniil Kvyat.

Of het nou bij een eenmalig optreden blijft of niet, Yamamoto zelf heeft ervan genoten. “De power van een Formule 1-auto is ongelofelijk. Ik ben daar echt heel, heel erg door verrast. Zoiets heb ik nog nooit ervaren, en dat was ook het grootste verschil met mijn auto’s in de Super Formula en SuperGT”, wordt Yamamoto geciteerd door Formula1.com.

Yamamoto kwam goed voor de dag in VT1.

“Ik had wel graag een beter resultaat behaald”, erkent hij, eerlijk en duidelijk ambitieus. “Ik ben coureur, dus een zeventiende plek stelt me niet tevreden. Al was het belangrijkste natuurlijk om niet te crashen en het team goede data geven. Dat is gelukt, dus ik wens ze succes voor de rest van het weekend. Met name Pierre Gasly, die zijn auto aan me afstond – ik ben hem daar heel dankbaar voor!”

Lees ook: Yamamoto verontschuldigt zich bij Gasly: ‘Sorry dat je jouw auto moet delen’

In FORMULE 1 nr. 15, de editie over de Grand Prix van Japan, lees je hoe de Japanse ex-Formule 1-coureur en Indy 500-winnaar Takuma Sato weer een landgenoot in de Formule 1 probeert te krijgen. FORMULE 1 nr. 15 ligt 18 oktober in de winkel of bij abonnees op de mat.