Honda-coureur Naoki Yamamoto neemt vrijdag tijdens de eerste vrije training in Japan het stoeltje over van Pierre Gasly. De Japanner verontschuldigde zich bij de Fransman omdat hij zijn auto moet delen, maar dat is voor Gasly geen probleem: ”Ik heb hem verteld om te genieten van elke ronde.”

De 31-jarige Yamamoto racet al jaren voor Honda in Japan, werd vorig jaar samen met Jenson Button kampioen in de SuperGT en is tweevoudig Super Formula-kampioen. Toen Yamamoto te horen kreeg dat hij mocht deelnemen aan de eerste vrije training in zijn thuisland, zocht hij als snel contact op met Gasly.

”Ik heb hem gezegd dat het me spijt dat hij zijn auto moet delen”, zegt Yamamoto tegen Formula1.com. ”Hij zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat ik er niets aan kon doen. Hopelijk kan ik zoveel mogelijk goede informatie geven aan Pierre. Ik weet ongeveer waar Pierre van houdt, hij heeft de voorkeur voor een auto met onderstuur. Ik ben het compleet tegenoverstelde! Onze rijstijlen zijn wat verschillend, maar ik ken zijn rijstijl wel”, aldus Yamamoto.

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij de Honda-coureur. ”Ik verheug me enorm, want het rijden in een Formule 1-wagen is altijd mijn droom geweest. Morgen wordt die droom eindelijk werkelijkheid!”, aldus Yamamoto.

Lees ook: Honda-coureur Yamamoto rijdt VT1 in Japan voor Toro Rosso

Foto: Motorsport Images

Succesvol op Suzuka
De 23-jarige Gasly vindt het geen probleem om zijn auto te delen. ”Hij bood oprecht zijn verontschuldigingen aan omdat hij met mijn auto gaat rijden. Ik heb hem verteld dat het niet veel uitmaakt. Het was begin dit jaar al gepland”, aldus de Fransman die vanaf de tweede vrije training weer plaats zal nemen in zijn Toro Rosso.

”Ik heb hem verteld om te genieten van elke ronde. Hij is een aardige kerel, heel snel en zeer getalenteerd. Volgens mij kent hij Suzuka meer dan wie dan ook op de wereld. Ik heb hem een paar tips gegeven, want de banden en het gedrag van de auto is anders in vergelijking met de Super Formula. Hij is al in de simulator geweest en hij ontdekte al een aantal dingen die anders zijn dan in de Super Formula. Volgens mij heeft hij meer dan de helft van zijn zeges hier behaald, hij is hier echt snel”, aldus Gasly. Yamamoto pakte in de Super Formula in totaal zeven overwinningen, waarvan er vijf op Suzuka behaald zijn.

Lees ook: Video: Tom Coronel over GP Japan: ‘Honda wil in eigen land vlammen’