De Amerikaan Zak Brown krijgt zoals verwacht een topfunctie bij McLaren nu het met Ron Dennis heeft gebroken. Brown wordt uitvoerend directeur van de McLaren Group.

Dennis is vorige week op non-actief gezet in afwachting van zijn terugtreden als ceo van de McLaren Group, waar hij overigens wel nog altijd aandeelhouder in is. De dagelijkse taken worden nu waargenomen door een uitvoerend comité, dat de al verwachte aanstelling van Brown maandagavond heeft bevestigd.

Brown krijgt binnen de McLaren Group de functie van uitvoerend directeur, zo meldt McLaren. “Zak zal een belangrijke rol spelen binnen een herstructureringsprogramma van de McLarens Groups commerciële en strategische operaties om succes te bereiken in de Formule 1.”

Samen met chief operating officer Jonathan Neale staat Brown direct onder McLarens uitvoerend comité. De twee hebben de opdracht gekregen de McLaren Group klaar te maken voor een nieuwe organisatiestructuur. Onderdeel daarvan is dat er nog wordt gezocht naar een nieuwe ceo, de functie die Dennis bekleedde.

Wanneer Brown aan de slag gaat, staat nog niet helemaal vast, behalve dat dit ‘ergens volgende maand’ zal zijn. Brown is uiteraard zeer gelukkig met zijn aanstelling. “Ik heb veel respect voor McLaren en verheug me erop deel uit te maken van de volgende stap van de ontwikkeling die de McLaren Group doormaakt.”

Brown kent McLaren al goed door zijn vorige werk, als oprichter en topman van Just Marketing International. In die hoedanigheid heeft hij McLaren aan verschillende sponsoren geholpen. Brown is een groot autosportliefhebber en staat zowel in de Formule 1 als Amerikaanse Indycar en NASCAR bekend als een marketing- en sponsorgoeroe.

www.sutton-images.com Bernie Ecclestone (GBR) CEO Formula One Group (FOM) and Zak Brown (USA) Founder & CEO Just Marketing International at Formula One World Championship, Rd12, Italian Grand Prix, Race, Monza, Italy, Sunday 6 September 2015.

Brown werd ook genoemd als mogelijke opvolger van Bernie Ecclestone als het commerciële hoofd van de Formule 1. Foto: Sutton Images.