De gemeente Zandvoort gaat onderzoeken of het mogelijk is de Formule 1 terug te halen naar het Circuit Park Zandvoort. De gemeenteraad heeft hiervoor een motie aangenomen van de VVD.

Jerry Kramer, fractielid van de VVD in de gemeente Zandvoort, geeft tegenover De Telegraaf aan dat iedereen binnen het gemeentelijke bestuur ‘enthousiast’ is over het voorstel tot een onderzoek. Ondanks het enthousiasme, loopt Kramer niet op de feiten vooruit. “Ik realiseer me dat het tientallen miljoenen euro’s kost om de Formule 1 terug te halen, maar we moeten de mogelijkheden zeker onderzoeken”, meent hij. Kramer pleit daarbij ook voor ‘een gezamenlijke aanpak’ van gemeente en bedrijfsleven.

Kramer zet overigens niet per se in op een ‘permanente’ terugkeer op de kalender van de baan waar al dertig Grands Prix zijn verreden. Hij denkt onder meer aan een model waarbij Zandvoort bijvoorbeeld één keer per vijf jaar wordt aangedaan en rouleert met andere circuits.

Erik Weijers, directeur van Circuit Park Zandvoort, is eveneens enthousiast, maar ook hij benadrukt daarbij toch vooral dat het belangrijk is realistisch te zijn. Zeker op dit moment: “Hoe graag we de Formule 1 ook zouden binnenhalen, het is financieel niet haalbaar”, vertelt hij aan NU.nl.

Volgens Weijers zou het enorm veel geld kosten om de Formule 1 terug te halen naar het duinencircuit, waar in 1985 voor het laatst een Grand Prix werd verreden. Deze kosten zijn niet terug te verdienen met de kaartverkoop, stelt hij. Zonder hulp van multinationals of de (plaatselijke) overheid ‘die verliezen voor hun rekening nemen’, is een rentree voorlopig dus geen haalbare kaart, herhaalt hij. Volgens Weijers is het op het moment immers ‘ondenkbaar in Nederland’ dat een dergelijke partij zich aandient: “Wij hebben geen suikeroom.”

Maar toch, zo besluit Weijers op een positievere noot, is een comeback op de langere termijn niet per se uitgesloten. “Het kan over een aantal jaren zomaar weer deze kant op bewegen. Bijvoorbeeld als de autofabrikanten of sponsoren weer dichter bij hun publiek willen zijn.”

Foto: Max Verstappen geeft een demonstratie tijdens Italia a Zandvoort op 28 juni 2015.