Carlos Sainz jr. staat naar verluidt op poleposition om de teamgenoot van Max Verstappen te worden bij Toro Rosso, maar hij is niet het enige Red Bull-talent dat op de kandidatenlijst staat, aldus Helmut Marko.

Bij Toro Rosso is een stoeltje vrijgekomen voor 2015 nadat afgelopen zaterdag tijdens het Grand Prix-weekend in Japan bekend werd gemaakt dat Daniil Kvyat promotie maakt naar het grote Red Bull om de vertrekkende Sebastian Vettel te vervangen. Het andere zitje is al toebedeeld aan Max Verstappen, terwijl de rol van Kvyats huidige teamgenoot Jean-Eric Vergne uitgespeeld lijkt te zijn.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost verklaarde tegenover De Telegraaf dat het ’99 procent zeker is’ dat de Spanjaard Carlos Sainz jr. (foto) de teamgenoot van Verstappen wordt, maar Marko – hoofd van Red Bulls talentenprogramma – plaatst toch nog een kanttekening.

Ten overstaan van het Oostenrijkse ServusTV, dat eigendom is van Red Bull, heeft Marko – wellicht om de boel toch nog op scherp te zetten en Sainz jr. te dwingen te blijven presteren – namelijk aangegeven dat er nog niks definitief is.

“Er zijn nog kampioenschappen waar jongens uit ons programma in rijden die niet nog niet beslist zijn, en pas als dat wel het geval is, gaan we er voor zitten en kijken wat de beste beslissing is”, stelt Marko.

Sainz jr. is kampioenschapsleider in de Formule Renault 3.5 en met nog slechts twee races te gaan en een flinke voorsprong dé favoriet voor de titel, maar vorig jaar leek António Félix da Costa gepromoveerd te worden en toverde Marko ineens Kvyat uit de hoge hoed.

Wel is het zo dat Da Costa er niet in slaagde de Formule Renault 3.5 te winnen, terwijl Kvyat de GP3-titel won en imponeerde in de Formule 3. Dit jaar blinkt echter ook weer een Red Bull-junior uit in de GP3, te weten Alex Lynn, die het kampioenschap aanvoert.

Behalve de Spanjaard Sainz jr. (20) en de Brit Lynn (21) maakt ook de pas achttienjarige Fransman Pierre Gasly deel uit van het Red Bull Junior Team. Hij staat derde in de Formule Renault 3.5 en doet daarnaast ervaring op in de GP2.

De kans dat Red Bull en Marko buiten de eigen ‘jeugdopleiding’ kijken voor een Toro Rosso-coureur voor 2015, lijkt nihil. Volgens Marko zou geld inzetten op promotie van een jongeling uit de stal van de energiedrankfabrikant ‘een goede gok’ zijn.