Tom Coronel heeft een spectaculaire zege geboekt in race één van het WTCC in Marrakech. De Nederlander versloeg kampioen José María López in een rechtstreeks duel.

“Bedankt jongens! Ik zei toch dat dit een goed seizoen zou worden! Yes!”, juicht Coronel als hij als eerste over de finish komt in de eerste WTCC-wedstrijd van het raceweekend in Marokko.

Na een ook al sterk optreden in de kwalificatie dat hem de zevende plek oplevert, begint de ROAL Motorsport-coureur de race door de omgekeerde grid voor de toptien als vierde. Van daar heeft hij een goede start, naar P3.

Voor Coronel vechten Lada’s Hugo Valente en Chevrolet-rijder James Thompson met elkaar, waarbij Valente over de schreef gaat en Thompson van de baan tikt. Thompson valt terug en het betekent straf voor Valente.

CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing portrait ambiance CORONEL Tom (ned) Chevrolet Cruze RML team Roal motorsport portrait ambiance BENNANI Mehdi (mar) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from May 6 to 8 2016 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Coronel steeg niet alleen op het circuit naar grote hoogten.

“Ik zag dat Valente Thompson raakte en wist dat hij daar een drive through voor zou krijgen”, vertelt de coureur die in de auto kalm reageert op de oproep van zijn team het aan kop rustig aan te doen: “Ik heb alles onder controle.”

Coronel wordt aan kop nog wel fors onder druk gezet door López, maar geeft geen krimp. “Hij was aan het jojo’en en speelde met me. Hij is niet voor niets kampioen. Hij tikte me ook twee keer aan.”

“Hij deed dat om de balans van de auto te verstoren, maar er is hier geen ruimte en ik was slim genoeg ook met hem te spelen. Dit is voor mij mijn vijfde WTCC-zege”, juicht Coronel, die voor dit weekend in 2013 voor het laatst won.

Rivaal López erkent dat hij niets kon uitrichten tegen Coronel. “Hij heeft gewonnen omdat hij één van de meest ervaren WTCC-coureurs is. Het was onmogelijk hem te passeren. Tom verdient het, ik ben blij voor hem.”

Vlak voor de start van de tweede race begint het te regenen. “Uniek, hier midden in de woestijn. We hebben hier nog nooit op een natte baan gereden. We moeten slim zijn, we beginnen als beste privateer en willen zo ook finishen.”

Bij de start houdt Coronel stand, maar dat wordt daarna steeds lastiger. “Het was moeilijk. De achterkant van de auto wilde sneller dan de voorkant. Dat maakte het gevaarlijk, ik had veel last van overstuur en gleed enorm.”

“Maar ja, ik heb het overleefd en had mijn moment of fame met de eerste plaats in de eerste race. Vanavond gaan we wat flesjes open trekken, want we hebben wel reden voor een feestje!”

Foto’s: FIA WTCC Media.