Geen Formule 1 vandaag, maar op diverse circuits is dit weekend toch geracet. Zo werd in Japan de 6 Uur van Fuji verreden met onder meer Fernando Alonso, terwijl op Hockenheim de DTM en Formule 3 neerstreken. In deze round-up zet FORMULE 1 de belangrijkste resultaten van het weekend op een rij.

WEC: Alonso tweede in Fuji, Tung op podium LMP2
In het World Endurance Championship (WEC) is Fernando Alonso met Toyota tweede geworden in de 6 Uur van Fuji. Het team van de Spanjaard moest alleen de zusterauto van Toyota voor zich dulden. Toyota behaalde daarmee een één-twee in zijn thuisrace, want de autofabrikant is eigenaar van het circuit. Alonso was na afloop dan ook dik tevreden. “Weer een geweldig weekend voor het team”, aldus de Spanjaard na de race. “Een perfect resultaat in onze thuisrace.”

Fernando Alonso eindigde met Toyota als tweede in Fuji. Foto: Racepictures.

In de LMP2-klasse eindigde Ho-Pin Tung met Jackie Chan DC Racing als tweede. Zijn team loopt daardoor in op de leiders van het kampioenschap, waardoor het verschil nog slechts één punt bedraagt. Racing Team Nederland was in Fuji minder fortuinlijk. Door onder meer een los rechtervoorwiel eindigde het team van Frits van Eerd op de zevende en laatste positie in de klasse. De eerstvolgende WEC-race is op 18 november in Sjanghai.

Mick Schumacher volgt Lando Norris op als Formule 3-kampioen.

F3: Mick Schumacher pakt titel
Mick Schumacher heeft op Hockenheim de titel gewonnen in de Europese Formule 3. Schumacher – inderdaad, de zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael – ging met een ruime voorsprong van 49 punten het weekend in en had na race 2 genoeg punten om het kampioenschap binnen te halen. Hij volgt daarmee Lando Norris op als kampioen in de klasse. Red Bull-junior Dan Ticktum sluit het kampioenschap af als tweede.

Schumacher ging op Hockenheim verder met zijn reeks indrukwekkende resultaten die halverwege het seizoen nogal plotseling begon. “Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag meemaken”, aldus de Prema-coureur na afloop. “We hebben dit seizoen nooit opgegeven en probeerden altijd te blijven verbeteren.” Een overstap naar de Formule 2 lijkt in 2019 de meest logische stap voor Schumacher-junior, die al wel genoeg superlicentiepunten heeft voor de Formule 1.

Robin Frijns scoorde op Hockenheim zijn tweede podium van het seizoen. Foto: Racepictures.

DTM: Robin Frijns op het podium
Robin Frijns haalde op Hockenheim het podium in de DTM: hij sloot de eerste race op het Duitse circuit als tweede af. Frijns begon de race vanaf P9, reed een vlotte eerste stint en kwam daardoor al snel in de top vijf terecht. Na zijn pitstop viel de Audi-coureur terug naar de tiende positie, maar kon hij op verse banden aan een inhaalrace beginnen. Met gedurfde inhaalmanoeuvres werkte de Limburger zich gestaag naar voren. Frijns finishte uiteindelijk als tweede, vlak achter winnaar René Rast. Voor de Nederlander is het zijn tweede podium van het seizoen. Ook in race twee scoorde Frijns goed: daarin eindigde hij als vijfde.

IMSA: Overwinning Van der Zande, Bleekemolen kampioen
In de Verenigde Staten vond dit weekend Petit Le Mans plaats, de naam voor de tien uursrace op Road Atlanta. Renger van der Zande schreef met zijn teamgenoten de race op zijn naam, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Een andere auto ging namelijk als leider de laatste ronde in, maar viel net voor de finish stil door een brandstoftekort. Van der Zande en consorten namen zo in de allerlaatste ronde de leiding over en zegevierden. “Ik zag dat ze wat langzaam reden en vroeg me af of het een droom was”, vertelt Van der Zande na de finish. “Dat was het niet, dus ik ging ervoor. Ik ben super blij, dit is ongelofelijk!”

In diezelfde race eindigde Jeroen Bleekemolen als achtste in de GTD-klasse. Daarmee scoorde hij net genoeg punten om – voor het tweede jaar op rij – de titel binnen te halen in het Noord-Amerikaanse endurance-kampioenschap.