Ruim een week voor de seizoensopener in Australië is bekend geworden dat de coureur die de snelste ronde rijdt in de race een extra punt verdient. Het plan is goedgekeurd door het FIA World Motor Sport Council, waarmee invoering slechts een formaliteit is.

Het idee van het extra punt zong al langer rond. Het zou spanning toevoegen aan het kampioenschap en een snelle rijder belonen. Om te voorkomen dat iedere willekeurige coureur in de laatste fase met verse banden aanspraak kan maken op het extra punt, geldt de regel enkel voor de tien hoogst geklasseerde rijders.

De regel is niet nieuw in de motorsport. Verschillende kampioenschappen delen al langer extra punten uit voor snelle rondes en ook in de Formule 1 is de regel niet geheel nieuw. Vanaf de invoering van het officiële kampioenschap in 1950 tot 1959 kreeg de man met de snelste ronde achter zijn naam al een extra punt. Bovendien wordt sinds 2007 jaarlijks een prijs uitgereikt aan de coureur met de meeste snelste ronden in een seizoen, echter zonder beloning in punten.

In 2018 zonder overwinning, maar toch met een prijs: Valtteri Bottas won de prijs voor de meeste snelste ronden in 2018 (7 stuks). © Motorsport Images.