In de rubriek Tussenstop maakt FORMULE 1 de balans op met kenners uit het wereldje. Dit keer met prototype- en GT-coureur Renger van der Zande, onder meer actief in de Amerikaanse IMSA-klasse. Over de uitblinker in de achterhoede George Russell, Lewis Hamilton en Max Verstappen, en hoe Daniel Ricciardo over zijn keuze voor Renault denkt. “Dat moet wel eens zuur zijn.”

Renger van der Zande.

Renger, hoe blik jij terug op de eerste seizoenshelft?
Van der Zande: “Wat opvalt is natuurlijk de dominantie van Mercedes. Het is heel knap dat ze zo dominant zijn, maar de show wordt nu wel gedreven door de vraag wie Mercedes kan challengen. Het is fantastisch dat Max Verstappen dat heeft kunnen doen en zich soms in de strijd mengt met een grootheid als Lewis Hamilton. Dat Max – en soms anderen – Hamilton naar de kroon proberen te steken, maakt het spannend. Anders was het toch enigszins saai geweest, met Mercedes dat – hoe knap ook – zo ijzersterk is. Opvallend is verder dat je, zoals de afgelopen jaren wel vaker, ziet dat Red Bull slecht is begonnen maar goed opkomt, terwijl het met Ferrari andersom is.”

Wie zijn voor jou de positieve en negatieve uitschieters van de eerste helft?
“Positief vind ik George Russell, bij Williams. Zijn optredens doen me denken aan de tijd van Fernando Alonso bij Minardi, wat toen echt het allerslechtste team was, maar waar je je wel kon bewijzen door mooie dingen te laten zien. Ik zie daar een vleugje van bij Russell. Het is mooi om te zien dat je met een auto die te slecht is voor de punten, toch je highlights kan pakken. Grappig is dat als je bijvoorbeeld naar iemand als Stoffel Vandoorne kijkt, die ook veel had gewonnen in de opstapklassen, hij een beetje wegviel in de Formule 1, terwijl Russell het meer naar zijn hand lijkt te zetten en echt leuke dingen laat zien. Het moet blijken of hij een hele grote wordt, maar Russell doet me voor nu wat denken aan Jenson Button: een keurige Engelsman die heel hard rijdt en een lange en mooie carrière heeft gehad.”

“Negatief? Tsja, ik vraag me toch af hoe Daniel Ricciardo terugkijkt op zijn keuze voor Renault. Het was denk ik de juiste beslissing voor hem om weg te gaan bij Red Bull, want behalve misschien Hamilton kan niemand aan Max tippen. Maar toch: Ricciardo doet niet meer mee om de podiums en zelfs met een dikke portemonnee zal dat best wel eens zuur zijn.”

Lees ook: Tussenstop – Jeroen Bleekemolen: ‘Verstappen en Hamilton springen eruit, Gasly bijna einde verhaal’
(tekst loopt door onder de foto)

Ricciardo en Russell springen er voor Van der Zande om uiteenlopende redenen uit.

Dan het kampioenschap – wordt dat nog spannend?
“Ik moet zeggen dat ik een groot fan ben van Hamilton. Ik volg hem al sinds zijn Formule 3-tijd, want wat hij daar toen deed, was ook ontzettend knap. De enige die nu een beetje in de buurt kan komen is zijn teamgenoot Valtteri Bottas, maar wat ik dan wel weer bizar vind aan die race in Hockenheim is dat Hamilton ‘m daar nét uit de muur houdt, terwijl Bottas toch als een zak aardappelen in de muur verdwijnt. Dat zit hem misschien toch in de natuurlijke car control van Hamilton, die ongelofelijk is. Hamilton gaat de titel ook gewoon winnen, maar om de tweede plek kan het nog interessant worden en het zou leuk zijn als Max die pakt.”

‘Gasly is misschien wat te zeer onder de indruk van alles’.

Het is nu ook silly season, verwacht jij verrassende transfers?
“Ik moet bekennen dat ik dat niet echt volg, haha. Pierre Gasly? Ja, dat die onder druk staat, is wel duidelijk. Pak z’n resultatenlijst erbij en dan weet je genoeg. Tsja, momenteel wil je ook niet in de auto naast Max zitten, denk ik. Gasly heeft de kans gekregen door te groeien, maar dat kan nu wel eens z’n doodsteek zijn. Hij is echt wel een hele goede coureur – en heeft het goed gedaan bij Toro Rosso – maar is misschien wat te zeer onder de indruk van alles.”

Dan de zomerstop, hoe kom jij deze drie weken door?
“Mijn seizoen is eigenlijk ontzettend hard gegaan – ik heb een groot deel van mijn races al gehad. Als ik snel tel, denk ik dat ik er al negentien raceweekends op heb zitten in IMSA, GT’s, Le Mans… De komende weken ben ik even thuis, lekker bij de kinderen. In IMSA heb ik nog races op Laguna Seca en Petit Le Mans, en er komt vast nog meer bij na de zomerpauze. Voor volgend jaar werk ik eraan naast IMSA de Intercontinental GT Challenge te doen, met schitterende races als de 24 Uur van Spa, 10 Uur van Suzuka, Laguna Seca, Kyalami en Bathurst. Ik zou dat graag met Honda of een ander team doen. Er is nog niks rond, maar dat zou mooi zijn.”

Lees ook: Tussenstop – Allard Kalff: ‘Hamilton heeft alles in eigen hand, Leclerc maakt te veel onnodige fouten’