Giedo van der Garde kwam na de start achter Jules Bianchi terecht en kwam de Marussia-coureur daarna niet meer voorbij. De Nederlander finishte uiteindelijk als negentiende in zijn Caterham.

“Ik had geen goede start en zat aan het eind van de eerste ronde achter Bianchi. Vanaf dat moment bleef ik ook achter hem zitten, want ondanks dat ik over een hele ronde sneller was, had hij meer topsnelheid”, vertelt Van der Garde, die vanaf ronde één inderdaad de hele race in het kielzog van de Fransman doorbracht.

Dat hij in de bochten sneller was, kon Van der Garde niet uitbuiten omdat hij in zijn Caterham niet dichtbij genoeg kon komen voor een serieuze inhaalpoging: “Telkens als ik te dicht in de buurt kwam, kreeg de auto enorm veel last van onderstuur en begonnen de banden in rap tempo te slijten. Ik kon daardoor geen geslaagde actie uitvoeren”, legt hij uit.

“Soms pakt het nou eenmaal zo uit als de verschillen zo klein zijn”, weet Van der Garde, die ondanks de finish achter de Marussia tevreden is over zijn weekend in het algemeen.

Het uitblijven van een verrassend resultaat in Austin betekent echter wel dat de strijd om de tiende plek in het constructeurskampioenschap – de positie die nu nog in handen is van Marussia – pas volgende week tijdens de slotrace in Brazilië wordt beslist. “We hebben daar een gekke race nodig om de tiende plek te pakken, maar we zijn overal klaar voor en zien wel hoe het uitpakt.”

Pic
Charles Pic, bij Caterham de teamgenoot van Van der Garde, moest genoegen nemen met de twintigste plek. De Fransman reed vrijwel de hele race mee met Bianchi en Van der Garde, totdat hij een doorrijstraf kreeg voor het negeren van blauwe vlaggen.

“Ondanks dat de balans van de auto, net zoals eerder in het weekend, niet echt goed was, kon ik Giedo wel gewoon bijbenen. Dat gezegd hebbende, hadden we vandaag simpelweg niet de snelheid die we doorgaans wel hebben.”

“Gelukkig voor ons hebben we volgende weekend echter gelijk weer een race om in terug te slaan. Ik behaalde daar vorig jaar mijn beste resultaat van het seizoen, dus hopelijk lukt het ons deze week onze problemen op te lossen zodat we eventuele kansen kunnen aangrijpen die zich in Brazilië voordoen.”