In nummer vijf van Formule 1 lees je alles over de eerste races van het seizoen, inclusief het debuut van Giedo van der Garde in Australië. Ook zijn collega-rookies hebben we goed in de gaten gehouden. Maar het gesprek van de dag is natuurlijk de ‘koude oorlog’ tussen Sebastian Vettel en Mark Webber die in Maleisië dreigde te escaleren.

Een Lotus-coureur die wint, dat kan natuurlijk ook nog
De voorspelling dat het niet te voorspellen was, kwam uit. Niet Ferrari, Mercedes of Red Bull komt in Australië als beste uit de bus, maar Lotus. Of beter gezegd: Kimi Räikkönen. Want zelfs als zijn auto niet de beste van het veld is, dan is Räikkönen zelf dat toch zeker wel. “We vieren nog geen feest, hoor.”

De eerste keer: mooi maar met matig resultaat
Giedo van der Garde heeft zijn vuurdoop als Formule 1-coureur achter de rug. In Australië stond hij voor het eerst aan de start. Een gemakkelijk weekend werd het niet. “Ik hoop niet dat ik in Nederland alleen op de uitslag wordt afgerekend.”

Het gaat gelukkig niet alleen maar om geld
Hij won de eerste Grand Prix van 2013 en deed daarmee de discussie verstommen over de vraag of Red Bull, Ferrari of McLaren het snelste zou zijn. Maar Kimi Räikkönen wil er nog niet aan dat hij nu ook een titelfavoriet is. “Een feestje? Hopelijk aan het eind van het jaar.”

Een goede oogst
Vijf debutanten aan de start van de Grand Prix van Australië: de Formule 1 is in één klap ruimschoots van vers bloed voorzien. Alle vijf de rookies hebben een palmares die een Formule 1-kans rechtvaardigt, maar hoe verging het hen in hun eerste raceweekend? “Gelukkig heb ik de finish gehaald.”

Broedermoord
Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Maleisië, maar het is wel een zege zonder vreugde. “Ik heb het verpest, een grote fout gemaakt. Mark had deze race moeten winnen.”

Sir Stirling Moss: een echt Engelse coureur
Stirling Moss verwierf in 1955 zijn faam bij Mercedes. Een wereldtitel zat er echter niet in. Toen Lewis Hamilton in oktober vorig jaar zijn overstap naar Mercedes bekendmaakte, vond Sir Stirling dat een verkeerde beslissing van zijn landgenoot. Volgens hem waren er wel betere teams te vinden in de F1. 

Online edities bestellen? https://www.formule1.nl/edities/