Inhaalacties, ongelukken, uitvalbeurten, een neutralisatie en een verrassende slotfase. Puurder dan vandaag kon de Formule 1 in Valencia niet worden. De race was van de eerste tot laatste meter een galavoorstelling. Met Fernando Alonso in de hoofdrol. In eigen huis werd de Ferrari-coureur de eerste coureur die twee races in 2012 wint.

Achter hem gingen Kimi Räikkönen en Michael Schumacher mee naar het podium. Laatstgenoemde moest na de safetycarsituatie nog een keer naar binnen, maar vocht zich daarom op vers rubber wel naar het podium. Mede dankzij een crash tussen Hamilton en Maldonado en een uitvalbeurt van Sebastian Vettel.

Vettel begon ijzersterk aan de race in de haven van Valencia. Hamilton kon geen aanval op hem plaatsen en na twee ronden bedroeg het gat al vier seconden. Hamilton daarentegen was druk bezig Grosjean, Kobayashi en Maldonado achter zich te houden.

Vettel reed in de openingsfase zoals hij dat in 2011 zo vaak deed. Wegrijden en de eerste auto die hij tegenkomt is dan een HRT of Marussia. Hamilton was dus druk bezig Grosjean achter zich te houden. Dat duurde tot de tiende ronde. Via de buitenkant in bocht twaalf kon Grosjean naast Hamilton blijven rijden, om vervolgens aan de binnenkant van de volgende bocht te rijden. Begin dit jaar maakte de Lotus-coureur er op dat soort momenten soms een potje van, maar dit was een prima manoeuvre.

Uitgerekend Sergio Pérez kwam als eerste binnen voor een nieuwe set banden. De Mexicaan lijkt inmiddels uitgegroeid te zijn tot de coureur die het beste met de wispelturige Pirelli’s om kan gaan. Hij zag dit in Canada nog beloond worden met een podiumplaats. Opmerkelijk dat de Sauber-coureur in Valencia juist het spits afbeet van de serie pitstops.

Een paar ronden na de inhaalactie van Grosjean op Hamilton, deed Alonso precies hetzelfde bij Nico Hülkenberg. De Spanjaard kwalificeerde zich matig, maar startte in Valencia sterk en had vervolgens de snelheid om zich een weg naar voren te banen.

Binnen vijftien ronden kende deze editie van de Europese Grand Prix in Valencia al meer actie dan in alle voorgaande races vanaf 2008. Kimi Räikkönen die Pastor Maldonado na een lang gevecht inhaalt, Felipe Massa die Jean-Éric Vergne uitremt, Alonso die Maldonado een ronde na Räikkönen inhaalt. Genoeg actie op de baan.

En na vijftien ronden ook genoeg actie in de pitstraat. Een paar ronden na de eerste stop van Pérez komt ook het gros van het veld het rubber vervangen. Vettel was een van de laatste die een pitstop maakte. Daarna behield hij eenvoudig de leiding in de race.

Na de pitstopserie kwamen Alonso, Räikkönen en Kobayashi terecht achter een groepje, met Webber, Senna en Schumacher, dat nog niet was gestopt. Het leverde veel actie op. Inhaalacties over en weer en Alonso die uiteindelijk als grote winnaar uit de strijd kwam door snel iedereen in te halen en weg te rijden van de groep.

Verliezers waren Kobayashi en Senna. Na enkele ronden met bizar veel actie raakten de Sauber en Williams elkaar. Senna zag Kobayashi niet aan de binnenkant van een snelle bocht in de eerste sector. Gevolg was een tikje van achter en een halve spin op topsnelheid van Senna, die de auto uit de vangrails wist te houden. Het leverde hem een lekke band en een kapotte voorvleugel op. Ook Kobayashi’s voorvleugel was beschadigd. Het incident leverde Senna een pitstraf op.

Na een kleine dertig ronden was het tijd voor het volgende incident. Vergne haalde Kovalainen in, maar stuurde plotseling richting de kant van de Fin. Gevolg was een touche en een lekke band voor beide coureurs. Bovendien moest de safety car naar buiten zodat de rommel opgeruimd kon worden.

Het gevolg daarvan was dat de meeste coureurs weer naar binnen gingen voor nieuwe banden. De sportief directeur van McLaren, Sam Michael beweerde gisteren nog dat de problemen met de pitstops van McLaren opgelost waren, maar McLaren maakte tijdens de stop van Hamilton er opnieuw een potje van.

Coureurs die tijdens de pitstop niet naar binnen gingen reden plotseling aan de kop van het veld. Daniel Ricciardo reed bijvoorbeeld plotseling vierde. Hamilton reed door zijn bedroevende pitstop plotseling zesde, in plaats van derde.

Want nu reed Alonso derde. Tot de race weer werd herstart. In de tweede bocht haalde hij gelijk Grosjean via de buitenkant in. In dezelfde ronde botste zijn teamgenoot Massa met Kobayashi, haalde Hamilton Räikkönen in.

En Sebastian Vettel viel plotseling ver terug. Tot grote vreugde van de Spaanse fans, die van de elfde plaats naar de kop van het veld was gereden in 35 ronden. En natuurlijk tot woede van de Red Bull-coureur, die boos zijn handschoenen uitsmeet. Hij domineerde de race in Valencia voor meer dan de helft en werd niet de eerste coureur in 2012 die twee races won omdat zijn auto hem in de steek liet.

Hamilton liet zich van zijn beste kant zien na de herstart. Zijn team mocht er dan wel een potje van maken. Hij maakte het terrein binnen de kortste keren goed en reed in no-time weer derde. Grosjean kon, nadat hij werd ingehaald door Alonso, de Spanjaard prima bijhouden.

Webber en Maldonado raakten na zo’n veertig ronden in gevecht met elkaar. De Venezolaan haalde de Red Bull-coureur, die zesde reed, in de laatste bocht in. Daarbij dwong hij Webber richting de uitloopstrook. Hierdoor verloor de Australiër binnen de kortste keren nog twee plaatsen aan Hülkenberg en Di Resta.

Grosjean verloor nog meer plaatsen. De Fransman reed een prima race. Haalde in de openingsfase met een mooie manoeuvre Hamilton in en leek de race als tweede te finishen. Na 41 ronden begaf zijn Lotus het echter. Coureurs die prima raceten, werden vandaag niet beloond. Zo reed Vitaly Petrov korte tijd tiende met zijn Caterham. Zijn kansen op een mooi resultaat gooide hij echter weg door te botsen met Daniel Ricciardo.

Na de neutralisatie was het dus niet gedaan met de actie. Met nog tien ronden te gaan drong Räikkönen zich op aan Hamilton, die tweede reed. Schumacher en Webber schoven een plek op door Button van de achtste plaats naar de tiende terug te zetten.

In de slotfase werd ook de andere McLaren teruggezet. Hamilton maakte in de 55e ronde een klein foutje. Hierdoor zat Räikkönen al snel vlak achter de Brit. In de DRS-zone haalde hij hem in. Vervolgens zat ook Maldonado vlak achter Hamilton. De twee kemphanen hielden hun hoofden niet koel. Een passend slot voor de wedstrijd. Ze gaven elkaar niet genoeg ruimte en dat betekende het einde van hun podiumaspiraties.

Dat gold niet voor Michael Schumacher. De Duitser startte naast Alonso op de twaalfde plaats, maar de Duitser reed door de botsing tussen Hamilton en Maldonado derde. Met Webber in zijn kielzog. De Australiër was niet bij machte de Duitser nog in te halen en dus kon Schumacher voor het eerst sinds zijn comeback naar het podium.

Alonso’s zege kwam niet meer in gevaar nadat Vettel uitviel. Räikkönen mocht ook naar het podium en omdat Schumacher derde werd stonden er in Valencia tien wereldtitels op het podium.

Klik hier voor de volledige uitslag