Lotus is met een grote update richting Barcelona afgereisd, waardoor het team hoge verwachtingen heeft. De eerste dag in Spanje is alvast hoopgevend verlopen.

Heikki Kovalainen, die de ochtend als negentiende afsloot en in de middag één plaats hoger eindigde, laat weten erg content te zijn met de verbeterde T-128: “We kunnen al met al erg blij zijn met deze vrijdag”, concludeert hij zelfs.

“We hebben ons verbeterd ten opzichte van waar we eerst stonden, terwijl we gedurende de beide sessies bovendien hebben kunnen zien dat er nog meer in zit dan we er nu uithalen”, benadrukt de Fin.

“Het gat met de auto’s voor ons is nu redelijk klein”, refereert Kovalainen aan de achterstand van 0,3 seconden die hij ten opzichte van Force India’s Paul di Resta had in de tweede training. “Het gaat tijd kosten om de update verder te optimaliseren. Ik weet echter zeker dat we ons zowel morgen als tijdens de volgende races nog verder kunnen verbeteren”, klinkt het zelfverzekerd.

Kovalainens teammaat Jarno Trulli ziet ook mogelijkheden: “Mijn dag verliep niet geheel vlekkeloos en ik heb de indruk dat ik er niet het maximale heb uitgehaald, maar ik voelde al wel aan dat de auto op bepaalde vlakken verbeterd is.”

“Het lijkt er bovendien op dat we wat competitiever zijn door de update, dus als we hard blijven werken kunnen we er nog meer uit halen”, stelt de man die de dag als twintigste afsloot.

Mike Gascoyne, die binnen Lotus tegenwoordig als chief technical officer wordt aangeduid, spreekt van een ‘interessante en nuttige’ dag: “We hebben veel ronden kunnen doen met de doorontwikkelde auto, wat natuurlijk erg lekker is.”

“De bolide gedraagt zich nu aanzienlijk anders dan eerder in het jaar en er zijn nog wat dingen die we verder moeten finetunen en ontwikkelen. Het doet ons als team echter goed dat alles nu al zo goed werkt, maar ik ben er zeker van dat er nog veel, veel meer inzit en we dat er op den duur ook op de baan zullen laten zien.”