De kans is groot dat er in 2014 21 races op de Formule 1-kalender staan, waarbij Bahrein de eerste Grand Prix van het seizoen wordt en New Jersey en Rusland er ten opzichte van dit jaar bij komen.

Onder meer Sky Sports en The Telegraph berichten dat er nog niets officieel is, maar er een voorstel ligt voor een racekalender van 21 races en dat Bahrein wel eens het stokje van Australië zou kunnen overnemen als seizoensopener.

Bahrein krijgt naar verluidt de voorkeur omdat de teams komend jaar – als de nieuwe V6-motoren hun intrede doen en ook de rest van het technische reglement behoorlijk op de schop gaat – vroeger willen beginnen met testen.

Het gevolg daarvan is dat Formule 1 voor één of meer van die tests wel eens de wijk kan nemen naar het Midden-Oosten, aangezien de kans op warm weer daar beter is dan in de vaste testlocatie Spanje, en dan is het ook weer logisch om het seizoen in Bahrein af te trappen, wat iets is wat de Bahreini ook graag willen.

Amerika en Rusland
Verder is het de bedoeling de kalender van 19 naar 21 races uit te breiden, met de komst van de al langer geleden geplande races in het Russische Sjotsji en het Amerikaanse New Jersey.

In Sotsji wordt al geruime tijd aan het circuit in en rondom het Olympisch dorp gewerkt, terwijl New Jersey eigenlijk dit jaar al op de kalender had moeten staan, maar dat er vanwege financiële en organisatorische problemen niet van is gekomen. De Amerikanen werken er achter de schermen echter hard aan het dit keer wel voor elkaar te krijgen en hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken.

Scepsis
McLaren-teambaas Martin Whitmarsh, die zich in zijn dubbelrol als voorzitter van de (grotendeels Britse) constructeursorganisatie FOTA graag over dit soort onderwerpen mag uitspreken, betwijfelt echter of het wel van 21 races komt. “Ik weet niet of er echt 21 op de kalender komen te staan”, verklaart hij tegenover The Telegraph.

“Ik heb wisselende verhalen gehoord over Sjotsji en New Jersey, zoals bij circuits in aanleg vaak het geval is, terwijl het ook niet zeker is dat alle andere Grands Prix het overleven”, zegt Whitmarsh, die 21 races overigens ook een flink aantal vindt: “Het zijn er behoorlijk wat en het wordt zwaar voor de teams”, denkt hij.