Caterham-teambaas Cyril Abiteboul stelt met tevredenheid vast dat zijn coureur Giedo van der Garde zoals verwacht steeds beter wordt naarmate hij meer leert en gewend raakt aan de Formule 1.

In interview met Formula1.com wordt Abiteboul gevraagd hoe hij vindt dat Van der Garde en zijn teamgenoot Charles Pic – dit jaar allebei nieuw bij Caterham – het doen.

Over Van der Garde zegt Abiteboul dat het begin van de Formule 1-carrière van de Nederlander ‘zoals verwacht zwaar is’, maar hij Van der Garde continu beter ziet worden.

“Giedo is vanaf het begin heel eerlijk geweest over zijn doelen voor zijn eerste paar races, want hij wist dat deze weekends in het teken van leren zouden staan en niet makkelijk zouden worden.”

“Nu hij een aantal Grands Prix achter de rug heeft, neemt zijn zelfvertrouwen echter steeds meer toe en sinds Bahrein is duidelijk te zien dat hij zich als coureur ontwikkelt en – ondanks zijn teleurstellende weekend in Canada – flinke vooruitgang maakt.”

Monaco
Het raceweekend in Monaco was daar volgens Abiteboul het perfecte voorbeeld van. “Hij was daar één van de sterren van de kwalificatie”, zegt Abiteboul over de coureur die in Monaco tot Q2 wist door te dringen en zich als vijftiende kwalificeerde voor de race.

“Je moet als coureur echt veel zelfvertrouwen en snelheid hebben om snel te zijn in Monaco, dus het was heel goed om hem daar de beslissing te horen maken om onder nog lastige omstandigheden over te stappen op slicks.”

“Dat soort dingen laten zien dat Giedo zich thuis begint te voelen in de Formule 1”, denkt Abiteboul, die daarbij ook gelijk benadrukt dat Van der Garde en het team ‘nog een lange weg te gaan hebben’. “Maar Giedo komt er wel”, zo toont de teambaas vertrouwen, alvorens nog wel even wat aandachtspuntjes aan te kaarten: “De race in Canada heeft laten zien dat je geen moment mag verslappen, en we moeten met hem blijven werken aan het omgaan met blauwe vlaggen en het managen van de banden.”

Pic
Teamgenoot Charles Pic, die voordat hij bij Caterham in dienst trad natuurlijk al een jaar voor Marussia had gereden, wordt volgens Abiteboul ook steeds beter. “Hij wordt steeds meer zelfverzekerd en volwassen, leert de banden beter te managen en racet steeds sterker. Zijn prestaties in de kwalificatie kunnen nog wel wat beter, maar dat komt wel naarmate hij meer ervaren wordt.”