Jaime Alguersuari heeft – omdat hij dacht dat zijn toekomst bij Toro Rosso zeker was – een contract bij een ander team afgeslagen. Dat vertelt hij nu hij wat meer licht laat schijnen op zijn vertrek bij Red Bull.

 

Op zijn eigen website blikt Alguersuari terug op hoe hij afgelopen december zijn racezitje bij Toro Rosso precies is kwijtgeraakt. Hoewel de Spanjaard benadrukt dat hij het overkoepelende Red Bull niet wil veroordelen, geeft hij wel aan dat de energiedrankfabrikant het ‘onnodig pijn heeft gedaan’.

 

“Tijdens de Braziliaanse Grand Prix is mij verbaal toegezegd dat ik in 2012 weer voor Toro Rosso zou rijden”, vertelt Alguersuari hoe het in zijn ogen allemaal gelopen is. “Omdat ik die bevestiging kreeg van Red Bull en Toro Rosso, sloeg ik een goed aanbod van een ander team af. Daarna deed ik op 11 december ook nog mee aan een media-evenement voor Toro Rosso en Cespa, maar op de veertiende kreeg ik vervolgens een telefoontje van Red Bull met de mededeling dat ik eruit lag.”

 

“Dat telefoontje duurde niet langer dan twee minuten”, herinnert de Spanjaard zich. “Het was echt vreemd. Na de Grand Prix van Brazilië, op 4 december, had ik namelijk nog met het team aan de lijn gehangen om wat zaken voor 2012 te plannen, maar tien dagen later was het ineens over. Ik kan me echt niet eens indenken hoe ze in tien dagen tijd zo van gedachten hebben kunnen veranderen.”

 

“Ik wil nog maar eens benadrukken dat ik Red Bull niets verwijt, want door hun steun heb ik de Formule 1 bereikt, maar ze hebben me wel onnodig pijn gedaan door op deze manier te handelen. Doordat ze me zo laat nog aan de kant zetten, had ik namelijk geen tijd meer om een ander stoeltje te vinden voor 2012.”

 

Alguersuari heeft wel kortstondig onderhandeld met HRT, maar zoals eerder al bericht, werd hem al snel duidelijk dat dit geen serieuze optie was: “Ik ken teambaas Luis Perez-Sala goed, maar we waren het erover eens dat het niet verstandig zou zijn als ik daar zou gaan rijden. Ik geloof wel dat ze de boel er op de rails zullen krijgen, waardoor het in de toekomst misschien een optie wordt, maar op het moment is het niet heilzaam dat ik als jonge jongen in een auto ga rijden die achteraan de grid bungelt.”

 

Ook Williams, een ander team dat destijds nog een plekje vrij had, was volgens Alguersuari geen optie voor hem: “Daar heb ik eerlijk gezegd zelfs nooit aan gedacht, want Williams heeft tegenwoordig coureurs nodig die betalen om te rijden.”

 

“Betalen voor een zitje is echter iets dat ik nooit zal doen”, stelt de 21-jarige Spanjaard met klem. “Ik ben ondanks mijn leeftijd namelijk een ervaren professionele coureur, die in het verleden heeft bewezen dat hij goede resultaten kan boeken. Ik voel er niets voor een paydriver te worden.”

 

Voor 2012 betekent dit dan ook dat Alguersuari langs de kant staat. Balen, zo erkent de coureur uit Barcelona, maar hij is er zeker van dat hij een comeback zal maken in de koningsklasse: “Ik heb al met een topteam om de tafel gezeten om over mijn toekomst en mogelijkheden te praten, en die gesprekken kunnen wel eens bepalend worden voor mijn toekomst. Verder kan ik er niets over zeggen, behalve dat ik er klaar voor ben om mijn kans te grijpen als deze zich voordoet.”