Voormalig Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari wil niets meer met de Formule 1 te maken hebben. Dat Max Verstappen volgend jaar op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de koningsklasse zal maken, wijst er volgens Alguersuari op dat de Formule 1 geen sport meer is.

Alguersuari (24) debuteerde zelf in 2009 op 19-jarige leeftijd. Tweeënhalf jaar later werd hij, na 46 races met als beste resultaat een zevende plek, door Toro Rosso aan de kant gezet. Sindsdien is de sport volgens de Spanjaard niet bepaald ten goede veranderd.

In de Spaanse krant Sport trekt de voormalige Red Bull-protegé van leer tegen de Formule 1 anno 2014. “De huidige banden, motoren en performance van de wagens in het algemeen hebben de Formule 1 van al zijn sex appeal beroofd.”

Vroeger was het, vooral lichamelijk, een stuk moeilijker om een Formule 1-auto te besturen, zegt Alguersuari. “Het was heel zwaar om in deze wagens te rijden. Maar nu zijn ze vijf tot zes seconden langzamer en kan een zestienjarige achter het stuur plaatsnemen en meteen competitief zijn.”

Alguersuari heeft het natuurlijk over Max Verstappen, die volgend jaar maart als jongste coureur in de Formule 1-geschiedenis voor Toro Rosso aan de start zal verschijnen. De Spanjaard is daar niet over te spreken. “Het is ronduit respectloos tegenover Carlos Sainz jr., die nota bene een internationaal kampioenschap aanvoert. Het lijkt mij ook geen beslissing uit sportief oogpunt. Volgens mij was het geld belangrijker.”