Na zijn zinderende optreden bij de Indy 500 is McLaren-coureur Fernando Alonso weer terug in de Formule 1. Maar zijn ervaring in Indianapolis heeft hem doen beseffen dat autosport veel spannender kan zijn. “Formule 1 is op dit moment te voorspelbaar, ik zou nu al de top 15 van morgen voor je op papier kunnen zetten.”

Dat de Indy 500 veel heeft losgemaakt werd al eerder bekend, toen Alonso aankondigde dat hij weer wilde winnen met McLaren. Als zijn team dit voor september niet voor elkaar zou kunnen boksen, verlaat de Spanjaard het team.

Maar tijdens de persconferentie maakte Alonso nog een opvallende opmerking. “We kijken te ver vooruit. Kijk naar de persconferentie, we krijgen na zes races al vragen over onze plannen voor volgend seizoen. Ik heb nog geen één vraag over de race van dit weekend gehoord. Er wordt weinig aandacht gegeven aan wat er nu gebeurt, omdat we het eigenlijk allemaal al weten.”

De Spanjaard doelt hiermee op de voorspelbaarheid van de start- en finishposities: “Ik kan je nu al op papier de top vijftien geven en dan 90 procent van de starters goed hebben. De sport is te voorspelbaar geworden en daardoor wordt de aandacht te veel op de verre toekomst gericht. Maar zo mis je wel een beetje wat er nu speelt.”

Alonso gaf al eerder aan dat hij halverwege het seizoen in ieder geval niet stopt.  Maar dat er voor september iets moet gebeuren is zeker.