Fernando Alonso laakt het ‘gebrek aan kennis’ van sommige nieuwe Formule 1-fans. Hij stelt vast dat er ‘geen echte Formule 1-cultuur’ meer is en dat zij meer ‘een soort voetbalfan’ zijn.

De Formule 1 heeft er de afgelopen jaren flink wat nieuwe fans bij gekregen, mede door de opkomst van jonge talenten als Max Verstappen, Charles Leclerc en George Russell maar ook door de Netflix-serie Drive to Survive. Dat heeft positieve invloed op de Formule 1, maar volgens Fernando Alonso kleven er ook nadelen aan sommige van die nieuwe Formule 1-fans. Volgens hem ontbreekt het sommige fans namelijk aan kennis om een goed oordeel te vellen over de prestaties van coureurs, waaronder hemzelf.

“De fans die we nu hebben, en er zijn wat nieuwe fans – en ik wil hen geen gebrek aan respect tonen – weten niet veel van de Formule 1”, zegt Alonso tegen The Race. “Ze zijn gewoon meer een soort voetbalfan, waar ze gewoon de resultaten volgen, wie er wint doet het het beste. En wie laatste wordt, is niet van Formule 1-niveau.”

Lees ook: Alonso: ‘Alpine moet snel aan auto voor 2023 beginnen’

“Ze begrijpen niet veel van de prestaties van de auto en het pakket dat je nodig hebt”, vervolgt Alonso. “Dus je zit meer in een achtbaan van gevoel, van perceptie en van wat de mensen van je vinden. Als je een goed weekend hebt, lijk je wel God. En als je een slecht weekend hebt, ben je te oud of ben te jong of wat dan ook.”

Alonso baalt daarvan, aangezien er volgens hem nu ‘geen echte cultuur’ meer is in de Formule 1. “We gaan allemaal door deze fases. Ik denk dat de fans nu gewoon naar de race kijken en schakelen dan weg tot de volgende zondag. Er is geen echte cultuur meer in de Formule 1”, oordeelt de Spanjaard.