Fernando Alonso – inmiddels McLaren-coureur – meent dat de vijf jaar die hij voor Ferrari reed, de beste uit zijn Formule 1-loopbaan zijn geweest: “Ik zou die jaren beoordelen met een negen.”

Toen Alonso van Renault overkwam naar Ferrari, was het doel duidelijk. Hij zou de Scuderia na Kimi Räikkönen in 2007 opnieuw wereldkampioen moeten maken. Nu zijn we vijf jaar verder en weten we dat de combinatie Alonso/Ferrari niet in die opzet is geslaagd. Tot drie keer toe moest hij genoegen nemen met de twijfelachtige eer de runner-up te zijn achter Sebastian Vettel in de Red Bull.

De wereldtitel bleek keer op keer dus buiten bereik, maar dat neemt niet weg dat Fernando Alonso intens heeft genoten van zijn jaren in het rood: “Ik zou de voorbije jaren beoordelen met een negen. Dat klinkt heel hoog, maar ik heb van elk moment genoten. Ik werkte er met geweldige mensen en heb altijd alles gegeven. Ik ben er bovendien een stuk volwassener geworden, als coureur, maar ook als mens”, memoreert de coureur die inmiddels naar McLaren is vertrokken.

De tweevoudig wereldkampioen haalt als één van de hoogtepunten de strijd met zijn meest recente teamgenoot aan. “2014 was bepaald niet het meest succusvolle jaar, maar het gaf me wel voldoening dat ik het in gelijk materiaal mocht opnemen tegen een wereldkampioen van het kaliber Kimi Räikkönen. Ik heb slechts twee podiums behaald, maar ik was over het algemeen wel de snellere van ons twee.”

“Ik had nooit durven dromen dat ik over een periode van vijf jaar zo constant zou kunnen presteren, om overwinningen en wereldtitels zou kunnen strijden en nooit op zou geven. Ik ben dan ook trots op wat we als team allemaal hebben laten zien. Als we goed genoeg waren geweest om Red Bull en Mercedes te verslaan op het moment dat zij dominant waren, dan had ik de jaren bij Ferrari wellicht met een tien beeordeeld. Maar ik kan tenminste zeggen dat ik voor Ferrari heb gereden. Eigenlijk zou elke coureur die kans moeten krijgen, want het is een unieke ervaring.”