Max Verstappen concludeerde vorige week na zijn tweedaagse demonstratie op Zandvoort (opnieuw door ruim 100.000 fans bezocht) dat een eventuele terugkeer van de Nederlandse GP ‘groots’ zou worden. Volgens Formule 1’s huisarchitect Hermann Tilke is enige haast geboden, indien er werkelijk belangstelling voor is.

Met en goed glas wijn in de ene hand en de onvermijdelijke sigaret in de andere bekeek Tilke zaterdagmiddag op het immense terras voor Red Bulls Energy Station de sprintrace van de Formule 2. Ik wandelde naar hem toe om hem gedag te zeggen. Na onze ontmoeting vorig jaar op een vroege zondagochtend in Bakoe, Tilke had volgens eigen zeggen een zware nacht achter de rug en deed geen enkele moeite dat te verbergen, groeten we elkaar bij de GP’s steevast vriendelijk.

‘Kijk, een Nederlander aan de leiding’, opende ik, nadat Nyck de Vries bij de start de kop had gepakt. Tilke lachte minzaam. ‘Het kan niet op bij jullie, hè?’, antwoordde de Duitser. Klopt, zei ik. Vervolgens vroeg hij of de gekte rond Max Verstappen nog altijd zo extreem is. Ik knikte. ‘Hij is op dit moment de populairste sportman van Nederland, denk ik. Vorige week kwamen er meer dan 100.000 toeschouwers af op een paar demonstraties van hem in Zandvoort.’ Tilke: ‘Max is net zo’n hype als Michael Schumacher destijds bij ons in Duitsland.’

We praatten gemoedelijk verder, zagen hoe de zon langzaam achter de bergen zakte. Tilke stak nog een sigaret op. Ik vroeg hem of hij al benaderd is door het circuit van Zandvoort of Assen om eens te praten over eventuele aanpassingen van de circuits, met het oog op Formule 1. Niks gehoord, beweerde hij. Ja, Tilke wist dat prins Bernhard Zandvoort heeft gekocht en een proefballonnetje heeft opgelaten over de haalbaarheid van een terugkeer van de Formule 1 naar de duinen. Maar hij wist niet dat het circuit van Assen een Formule1-licentie heeft aangevraagd. ‘Echt? Ik denk dat er voor beide banen met enige aanpassingen mogelijkheden zijn’, zei hij quasi nonchalant. Maar Nederland moet, zo voegde hij er aan toe, wel opschieten als het écht wat wil. Er zijn meer buitenlandse kapers op de kust.

Toevallig is Arjan Bos, voorzitter van de TT, dit weekeinde met familie in Monaco om de Formule 1 als toeschouwer eens van dichtbij te aanschouwen. Interessant, zag je Tilke denken. ‘Misschien kan ik hem aan u voorstellen?’, opperde ik. ‘Dat zou ik zeer waarderen’, repliceerde Tilke. Hij pakte een visitekaartje uit zijn broekzak en gaf het me. ‘Ik ben hier morgen de hele dag. En mijn handynummer staat er ook op.’

Dat telefoontje uit Drenthe komt er vast…