Hij leverde zoon Max na jaren van intensieve begeleiding in 2015 bij de voordeur van de Formule 1 af. Jos Verstappen weet, zo is inmiddels gebleken, hoe je talent moet kneden, scholen en voorbereiden op een racecarrière. Red Bull ook. En die combinatie zou binnenkort wel eens tot een vruchtbare samenwerking kunnen gaan leiden.

Jos Verstappen is in opperbeste stemming. Met een grote club coureurs (inclusief Max) en manager Raymond Vermeulen is hij woensdag vanaf Nice per gecharterde privéjet naar Sotsji gevlogen. Het was volgens hem gezellig aan boord. Prima hotel ook met uitzicht op de Zwarte Zee, mooi weer: hem hoor je niet klagen. Ja, de RB13 van Max zou wel iets sneller mogen zijn. Hopelijk gaan de aanpassingen in Barcelona over twee weken de kloof met Ferrari en Mercedes verkleinen. Maar verder? Het leven is goed voor hem.

Vorige week is hij een weekend in Monza geweest, om de talenten van Red Bulls opleidingsprogramma eens te analyseren. Het verzoek kwam van Dr. Helmut Marko, het opperhoofd van het juniorenprogramma en de man die Max als tiener de Formule 1 inloodste. Verstappen en de Oostenrijker kunnen het wel met elkaar vinden en Marko weet dat de Limburger een kennersoog voor detail, techniek en talent heeft. Zo vreemd was het verzoek dus niet.

Over zijn bevindingen en conclusies vertelt Verstappen niets. Zou ook niet fair zijn ten opzichte van de jonge coureurs, meent hij. “Helmut heeft mij gevraagd om eens te gaan kijken en eerlijk mijn mening te geven”, vertelt de Limburger. “Dat ga ik dus ook doen.”

Verstappen vond ‘de klus’ hartstikke leuk. En volgens hemzelf heeft hij ‘er ook wel een beetje kijk op’ en ideeën over het begeleiden van talent. Dus? Gloort er een nieuwe uitdaging? Wie weet, antwoordt Verstappen. Hij heeft in Sotsji een afspraak met Marko, sluit het niet uit. “We zullen ook daarover gaan praten.”