Honda weet nog niet helemaal zeker hoe sterk de vernieuwde motor is die dit jaar achterin de McLarens ligt. Dat zegt kopstuk van het Japanse merk Yasuhisa Arai.

“Pas aan het einde van de twee testweken weten we waar we staan”, aldus de Japanner bij de lancering van de nieuwe McLaren. Vorig jaar bleek tijdens de wintertests voor het eerst dat er grote vermogens- en betrouwbaarheidsproblemen met de Honda-aandrijving waren. Een rampzalig seizoen 2015 volgde voor McLaren.

Yasuhisa Arai

Yasuhisa Arai

Arai verzekert dat Honda afgelopen winter hard heeft gewerkt om nog zo’n afgang te voorkomen. “Met de lessen van vorig jaar in het achterhoofd, hebben we onder meer de turbo aangepast”, zegt hij. Arai noemt de krachtbron een ‘verder gerijpte’ versie van die van vorig jaar. Tijdens de wintertests zal Honda volgens hem vooral letten op de ERS, die in 2015 de meeste problemen opleverde.

Winnen
McLaren-CEO Ron Dennis is nog altijd zeer verheugd over de samenwerking met Honda. De Brit gelooft naar eigen zeggen heilig in ‘het potentieel van een fabrieksteam’. “Alleen met echte fabriekssteun is succes in de Formule 1 nog mogelijk”, vindt Dennis. “Onze vastberadenheid om met Honda samen te werken, is alleen maar versterkt door de beproevingen van vorig jaar.”

Het uiteindelijk doel staat de McLaren-baas dan ook helder voor ogen. “Honda en McLaren willen allebei maar één ding: winnen”, stelt Dennis. “We kunnen niet voorspellen wanneer dat gaat lukken, maar ieder lid van het team heeft er de voorbije maanden keihard aan gewerkt.”