De Australische V8 Supercar-coureur Mark Winterbottom heeft over een deel van het Circuit of the Americas in Austin mogen rijden en is zeer onder de indruk van de baan. Over de toekomst van de race die een jaar later in New Jersey gehouden moet worden, zijn daarentegen enige twijfels ontstaan.

De Formule 1 doet het Circuit of the Americas in het Texaanse Austin later dit jaar aan om er de eerste Grand Prix van Amerika sinds 2007 te rijden. De V8 Supercars komen er ook op bezoek, maar dan pas in 2013.

Winterbottom, die de afgelopen twee jaar tweede is geworden in de V8 Supercars, heeft de afgelopen dagen in de Verenigde Staten doorgebracht voor een publiciteitstour en was afgelopen dinsdag in Austin, waar hij op een deel van het nog in aanleg zijnde circuit heeft gereden met een Ford Mustang GT.

De eerste indruk die de 31-jarige coureur van het circuit heeft gekregen, is zeer positief. “De ligging van het circuit en de aanzienlijke hoogteverschillen van de baan zullen ervoor zorgen dat het racen op Austin ontzettend spannend wordt en de fans een geweldige show te zien krijgen”, denkt de Australiër.

“Hoewel ik niet over de hele baan heb kunnen rijden, waren de bochtencombinaties die ik wel heb kunnen uitproberen echt fantastisch”, vervolgt Winterbottom. “Ik kan echt niet wachten tot het circuit helemaal af is en ik een complete ronde kan rijden.”

Ook de stad Austin kan op de goedkeuring van Winterbottom rekenen: “Het is een hele coole stad, waar veel te zien en te doen is. De sfeer is er bovendien prima en ik denk dat het voor autosportfans vanuit de hele wereld een aanrader is.”

Over de andere aanstaande Amerikaanse Grand Prix, die van New Jersey, is de laatste tijd wat onduidelijkheid ontstaan. New Jersey moet vanaf 2013 gastheer gaan spelen voor een race op een stratencircuit dat uitzicht biedt op de skyline van New York, maar volgens Bernie Ecclestone verlopen de voorbereidingen niet naar wens.

“Van wat ik tot nu toe heb gezien, liggen ze niet op schema en is 2013 niet haalbaar”, sprak Ecclestone afgelopen weekend tegenover de BBC. “De organisatie zelf denkt dat het wel goed komt, maar ik maak me er zorgen om of ze het wel voor elkaar krijgen.”

“Ik moet binnenkort dus maar eens langsgaan om polshoogte te nemen, want we willen namelijk wel echt heel graag racen in New Jersey en de mensen daar willen ook graag dat we komen. Als ze snel vooruitgang gaan maken, komt het nog wel goed, maar ik heb er een hard hoofd in.”

Luchtfoto van het Circuit of the Americas in Austin, Texas. © Sutton Images.