De ontwikkelaars van het Circuit of the Americas in Austin geven toe dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse Grand Prix volgend jaar verreden zal worden. Ze hopen de Formule 1 in 2013 alsnog te mogen ontvangen.

Deze week werden de bouwwerkzaamheden in Austin stilgelegd in afwachting van een nieuw contract voor de organisatie van het evenement. Bernie Ecclestone liet de oorspronkelijke overeenkomst ontbinden omdat niet werd voldaan aan de betalingsverplichtingen. Tenzij het geld binnen een week wordt overgemaakt, zal de race van de kalender voor 2012 worden gehaald.

“Ze hebben lang genoeg de tijd gehad”, stelt Ecclestone. “Als ze niet kunnen betalen, zit er niets anders op dan de race te schrappen. En als ze het geld zouden hebben, was er vast geen probleem geweest.”

Tavo Hellmund, die de deal voor de race binnenhaalde, erkent dat de organisatie nalatig is geweest. “We zijn onze verplichtingen niet nagekomen, zo simpel is het”, zegt hij. “We moeten Bernie dankbaar zijn dat hij no zo geduldig is geweest. Onze goede relatie, die danig op de proef is gesteld, maakte die flexibiliteit mogelijk, maar op een gegeven moment is de rek eruit.”

Volgens Hellmund staat de deur echter nog op een kier en kan er alsnog in Austin worden gereden zodra het geld is overgemaakt. Dat beaamt Steve Sexton van het Circuit of the Americas: “We hebben begrepen dat meneer Ecclestone interesse heeft om de race te verplaatsen naar 2013. We hebben vol enthousiasme en inzet gewerkt om de race volgend jaar mogelijk te maken, maar uitstel naar 2013 geeft ons extra tijd om alles gereed te maken.”

Het zou wel betekenen dat het niet meer de eerste Grand Prix op Amerikaanse bodem sinds 2007 zal zijn. In juni 2013 staat namelijk een stratenrace in New Jersey op het programma. Die race wordt gekoppeld aan de Grand Prix van Canada, terwijl Austin waarschijnlijk zal worden gecombineerd met de Braziliaanse Grand Prix in november. Dat was ook het plan voor 2012. Het is nog niet duidelijk of volgend jaar een ander circuit de plaats van Austin zal innemen. Ecclestone ontkent dat Turkije stand-by staat.