Het ongeluk dat Marussia-testrijder Maria de Villota zo’n twee weken geleden had, is niet tot stand gekomen door een probleem of defect van haar bolide. Dat blijkt volgens het team uit onderzoek.

Op de eigen website deelt het team van Marussia mede dat het ‘uitvoerige onderzoek’ naar het ongeluk inmiddels is afgerond en dat daaruit gebleken is dat er geen technische problemen met de auto waren die ervoor hebben gezorgd dat De Villota twee weken geleden tijdens een rechtelijntest te Duxford gewond is geraakt.

Het Russisch-Engelse team meldt verder dat het zelfstandig een intern onderzoek heeft uitgevoerd, maar daarnaast ook nog een externe partij had ingehuurd die forensisch onderzoek heeft gedaan op Duxford Airfield en op Marussia’s thuisbasis in Banbury.

“Het stemt ons tevreden dat we naar aanleiding van het onderzoek kunnen mededelen dat het ongeluk niet door een probleem met de auto is veroorzaakt”, zegt teambaas John Booth.

“Wij hebben ons werk om de oorzaak van het ongeval op te helderen nu gedaan en hebben onze bevindingen gedeeld met de overheidsinstelling die bedrijfsongevallen moet onderzoeken”, vervolgt Booth, waarmee hij dus aangeeft dat dat onderzoek nog wel verder loopt. “Dat ons eigen onderzoek achter de rug is, is echter fijn”, benadrukt hij. “Zo kunnen we ons er namelijk weer volledig op richten Maria en haar familie te steunen tijdens Maria’s herstel, hetgeen uiteraard het belangrijkste is.”

Het laatste nieuws over De Villota – die haar rechteroog is kwijtgeraakt doordat ze tijdens de test tegen de laadklep van een vrachtauto kwam en aanvankelijk kunstmatig in coma werd gehouden vanwege verder hoofdletstel – is dat haar herstel voorspoedig verloopt en het elke dag weer iets beter gaat.

Naar verluidt is er ook vanuit de FIA overigens nog een onderzoek gaande naar het ongeluk van De Villota. De internationale autosportbond is volgens het Duitse Auto, Motor und Sport echter niet met een officieel onderzoek bezig, aangezien het ongeluk tijdens een privétest gebeurde, maar wil wel weten hoe het kan dat de Spaanse haar oog is kwijtgeraakt en wil daarom haar helm onderzoeken.