Josef Leberer denkt nog vaak aan de man met wie hij in zeven jaar een band voor de eeuwigheid smeedde. Ayrton Senna’s fysiotherapeut en trainer haalt nog één keer herinneringen op aan de Braziliaanse legende, en diens laatste weekend.

In een exclusief interview voor de Senna Special van FORMULE 1 vertelt Leberer uitgebreid over de persoon en de coureur Senna. Uiteraard komt het gitzwarte weekend op Imola ter sprake, dat begon met de harde crash van Rubens Barrichello op vrijdag en het dodelijke ongeval van Roland Ratzenberger zaterdag. “Iedereen was van slag, Ayrton was zeer aangedaan”, vertelt Leberer.

Normaal gaf Leberer Senna zaterdagavond een massage, nu hoefde dat niet. “De enige keer dat dit niet hoefde. Er speelde zo veel in zijn hoofd, daar wilde hij met iemand over praten. Hij heeft lang met zijn familie gebeld; ik denk om over Ratzenberger te spreken. Het gaat wel over leven en dood, hè. Professor Sid Watkins (destijds de FIA-arts, red.) had zaterdag nog tegen Senna gezegd: ‘Laten we lekker gaan vissen. Waarom doen we dit? Dit is het niet waard’. Maar Ayrton zei: ‘Ik moet verder racen, dat zit in mijn bloed. Ik ben het mijn fans en land verschuldigd’.”

Leberer herinnert zich de laatste keer dat hij Senna zag lachen, op de grid in Imola. “Via de luidspreker werd de naam van zijn goede vriend Gerhard Berger, toen Ferrari-coureur, omgeroepen. Alle Italiaanse tifosi gingen uit hun dak. Ayrton zat ervan te genieten. Het was de laatste keer dat hij lachte. Dat heb ik Gerhard ook verteld. Hij vond dat zo mooi om te horen…”

In de Senna Special van FORMULE 1 vertelt Leberer uitgebreid over zijn relatie met Senna en de legendarische Braziliaan zelf. “Mensen wilden hun leven voor Senna geven.” In de Senna Special verder een uitgebreide reportage over Senna’s laatste week en laatste vlucht, de geschiedenis achter zijn iconische helm, zijn Nederlandse kartrivalen en nog veel meer. De FORMULE 1 Senna Special is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.