Rubens Barrichello werkt zich naar eigen zeggen een slag in de rondte om ervoor te zorgen dat hij volgend jaar weer op de grid staat. De Braziliaan is met name druk in de weer om sponsoren te vinden.

Tegenover O Estado de São Paulo, een publicatie uit zijn thuisland en -stad, doet Barrichello uit de doeken hoe hij vecht om zijn Williams-stoeltje te behouden: “Ik heb de laatste twee jaren met meer bedrijven gesproken dan ik in 1990 heb gedaan, toen ik op zoek was naar geld om de overstap te maken en in Europa te gaan racen.”

Barrichello benadert die bedrijven met een voorstel om hun ‘merk’ niet alleen zichtbaar te maken op de bolides van Williams, maar om het persoonlijker aan te pakken en te pogen een overeenkomst te sluiten waar een sponsor ook op andere vlakken iets aan heeft, zo vertelt hij verder.

De inmiddels 39-jarige coureur – die een record aantal starts achter zijn naam heeft staan van 321 – hoopt verder nog altijd dat zijn in het verleden behaalde resultaten Williams kunnen overhalen om toch met hem verder te gaan, ook al bieden andere coureurs mogelijk meer geld: “Want ik denk dat het bestuur inmiddels wel weet dat ze voor snelheid en ervaring bij mij terecht kunnen”, houdt hij vol.

De onzekerheid over zijn Formule 1-toekomst is voor Barrichello overigens niets nieuws, zo verklaart hij. “In 2009 vertelde Ross Brawn me dat ik er na vier races wel eens uit zou kunnen vliegen als er een andere coureur met geld aan zou kloppen, want het team had dringend geld nodig om het jaar af te maken.”

Barrichello’s toekomst was ook vóór aanvang van 2009 al in het gedrang, toen Honda haar Formule 1-team opdoekte en het lang duurde alvorens het Brawn lukte dit over te kopen. Op dat moment doken er namelijk geruchten op dat Brawn voor Bruno Senna zou kiezen, maar uiteindelijk koos hij er toch voor het op zeker te spelen met Barrichello.