Stoffel Vandoorne maakt een moeilijk jaar door bij McLaren. De Belg wordt om zijn oren gereden door teamgenoot Fernando Alonso en dat komt zijn reputatie niet ten goede. De huidige periode bij McLaren schaadt zijn carrière, stelt oud-Formule 1-testrijder en landgenoot Bas Leinders.

Het seizoen begon voor Vandoorne nog zo goed. In de eerste vier races eindigde hij drie keer in de punten. Daarna volgde een periode van droogte die nog altijd voortduurt: Vandoorne ging al acht races op rij met lege handen naar huis. In de kwalificaties gaat het niet veel beter en staat het 12-0 in het voordeel van Alonso. De Belg zal het tij volgende week willen keren bij zijn thuisrace op het circuit van Spa-Francorchamps.

Dat Vandoorne een groot talent is staat buiten kijf, maar hij maakt een lastig tweede jaar door. “Moeilijker dan vorig jaar, zelfs”, vertelt Bas Leinders in gesprek met FORMULE 1. “In Engeland en Duitsland had hij een groot, maar onduidelijk probleem met zijn auto. Hij zat acht tienden tot een seconde achter Fernando Alonso, maar met een nieuw chassis joeg hij Alonso op in Hongarije. Dat zegt wel wat. Hoe dan ook ben ik er zeker van dat de beste en nieuwste onderdelen naar Alonso gaan. Sterker, als ze maar twee exemplaren hebben, krijgt Alonso ze allebei. Alles om de kans op een maximaal resultaat te vergroten, want het gaat niet best met McLaren.”

De huidige periode komt Vandoorne’s carrière niet ten goede. Leinders beaamt dat Stoffels seizoen bij McLaren kwalijk is voor diens loopbaan. “Dit schaadt zijn carrière natuurlijk, en dat verdient hij niet. Misschien gaat het volgend jaar beter, misschien moet hij wel naar een ander team. Al is dat niet makkelijk, een overstap maken na twee van zulke jaren in zo’n lastige situatie.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 12, lees je een interview met Leinders. Hij spreekt daarin over aanstormende Belgische talenten, de broers Vanthoor en het RACB National Team: “België heeft veel coureurs om trots op te zijn.” FORMULE 1 nr. 12 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.