Ferrari-teambaas Mattia Binotto betwijfelt of zijn team de Grand Prix van Hongarije had kunnen winnen. Reden daarvoor zou de auto zijn, niet de opmerkelijke strategie van de Italiaanse renstal.

Met Carlos Sainz en Charles Leclerc op de tweede en derde startplek leek een podium gegarandeerd voor Ferrari, met een goede kans op de zege. Niets was minder waar op de Hungaroring, waar het strategisch team van Ferrari besloot om Leclerc op de harde band te zetten. Op die compound kwam de Monegask grip tekort en al snel haalden Max Verstappen en George Russell hem in, waarna hij voor een derde pitstop binnenkwam.

Uiteindelijk kwamen Sainz en Leclerc als vierde en zesde over de streep door opnieuw strategisch geblunder aan de pitmuur. Maar, zo legt teambaas Mattia Binotto uit, het lag niet aan de strategie. Of Ferrari de race had kunnen winnen? “Ik denk het niet”, antwoordt de Italiaan desgevraagd. “We kwamen snelheid tekort en ik denk niet dat we hadden kunnen winnen, al weet ik niet hoe dat komt.”

Lees ook: Lamgeslagen Leclerc lijkt het ook niet meer te weten: ‘We moeten ons herpakken, alweer…’

Voor de race had Binotto nog op een heel ander resultaat gehoopt en gerekend. “De auto presteerde niet zoals verwacht, dat was een groter probleem dan de strategie”, zegt Binotto tegen de Italiaanse tak van Sky Sports. “Carlos zat op dezelfde strategie als Hamilton en dat werkte ook niet.”

“De performance van de auto gaf ons niet de vrijheid om te doen wat we wilden en we werden gedwongen om voor de verdediging te gaan”, vervolgt Binotto. “De pace was niet zoals we op vrijdag zagen. We waren in de race gewoon niet snel genoeg, iets werkte niet aan de auto”, legt hij uit. Hij benadrukt dan ook: “Het grootste probleem was de auto.”

Foto: Scuderia Ferrari Press Office