Valtteri Bottas begrijpt het volledig dat Mercedes zijn contract maar met één seizoen wilde verlengen. “Ondanks dat ben ik zeer gelukkig met deze deal.”

“Dit is namelijk alsnog beter dan de oorspronkelijke overeenkomst die ik had”, doelt hij op hoe zijn eerste contract met Mercedes alleen dit jaar besloeg.

“Ik begrijp verder prima dat het team haar opties voor de toekomst open wil houden”, refereert Bottas aan hoe de rijdersmarkt voor 2019 er wel eens wezenlijk anders uit kan zien.

Bij Mercedes zelf gaat Lewis Hamilton volgend seizoen zijn laatste contractjaar in, ook al onderhandelen het team en de Brit al wel over tussentijdse contractverlenging.

Bij Red Bull loopt het contract van Daniel Ricciardo eind 2018 echter af, terwijl er ook gespeculeerd wordt dat Max Verstappen – eigenlijk tot en met 2019 onder contract – misschien op de markt komt.

De verwachting is verder dat Fernando Alonso maar voor één jaar bijtekent bij McLaren, wat ook hem beschikbaar zou maken, terwijl ook Force India’s Esteban Ocon vermoedelijk ‘vrij’ zal zijn.

Ferrari-courer Kimi Räikkönen heeft verder net als Bottas slechts contractverlenging voor één seizoen gekregen, dus het lijkt erop dat er veel te gebeuren staat met oog op 2019.

Twee zeges, twee polepositions en zeven verdere podiumplekken hebben Mercedes ervan overtuigd Bottas te behouden voor 2018.

“Ik heb het, net als tot op heden altijd het geval is geweest in mijn loopbaan, dus in eigen hand”, zegt Bottas, beseffende dat hij moet presteren om een langer verblijf af te dwingen. “Dat was dit jaar dus echter ook niet anders.”

“Als ik het goed doe, zouden er geen problemen moeten zijn en hebben we nog een lange gezamenlijke toekomst”, zegt hij over de situatie met Mercedes.

“Ik geloof dat ik dit jaar een betere coureur geworden ben, dus zolang ik elke race honderd procent geef en beter blijf worden, heb ik er wel vertrouwen in.”