Valtteri Bottas rijdt ook in 2019 voor Mercedes, met een optie voor 2020. Zo heeft het team vrijdagochtend bevestigd. Gisteren maakte Mercedes al bekend dat Lewis Hamilton voor twee jaar heeft bijgetekend.

“Dit is geweldig nieuws”, verklaart Bottas. “Deze winter heb ik een grote stap vooruit gezet en ik ben ervan overtuigd dat er nog meer in zit. Ik heb dit jaar weinig geluk gehad, maar het team weet wat ik waard ben en dit contract onderstreept het vertrouwen in mij en mijn prestaties. Ik voel me goed bij dit team en heb een goede verstandhouding met Lewis Hamilton. We hebben een zware strijd voor de boeg, dus het is goed om duidelijkheid te hebben over de toekomst.”

Bottas kwam in 2017 over van Williams naar Mercedes, nadat Nico Rosberg na het behalen van de wereldtitel het voor gezien hield in de Formule 1. Hij kende een goede start voor zijn nieuwe werkgever met podiumplaatsen in Australië en Bahrein en een overwinning in Rusland. Na zijn zege in Oostenrijk maakte Bottas even een moeilijke periode door, maar hij herpakte zich en sloot het seizoen sterk af met een overwinning in Abu Dhabi.

Hoewel Bottas dit jaar nog races heeft gewonnen, heeft hij wel bewezen meer te zijn dan een solide tweede man bij Mercedes. Met iets minder pech, zoals een ongelukkige safetycarfase in China, een lekke band in Bakoe en een tik van Sebastian Vettel in Frankrijk, had hij dicht in de buurt gezeten van Hamilton en Vettel in het kampioenschap. In plaats daarvan staat Bottas op de vijfde plaats met 67 punten achterstand op WK-leider Vettel.

“Valtteri presteert dit seizoen uitstekend en zonder onze fouten en zijn pech had hij aan de leiding kunnen staan van het kampioenschap”, meent Mercedes-teambaas Toto Wolff. “De beslissing om hem aan boord te houden, is niet alleen gebaseerd op zijn snelheid en werklust, maar ook zijn karakter, vol openheid en vertrouwen. Er komt geen politiek aan te pas.”