*

Bottas: ‘Dit is mijn moeilijkste periode in de Formule 1’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 oktober 2017 10:06

Bottas: ‘Dit is mijn moeilijkste periode in de Formule 1’
Sutton Images

Valtteri Bottas worstelt sinds de zomerstop met zijn Mercedes W08 en hoopt het tij snel te keren nu hij zijn ‘misschien wel moeilijkste periode’ in de Formule 1 meemaakt.

“Niemand heeft er baat bij als het zo verdergaat”, is Bottas’ kritische en kraakheldere constatering na zijn vierde lastige weekend op rij. Sinds de zomerstop heeft hij in de kwalificatie telkens veel prijs moeten geven op teamgenoot Lewis Hamilton, terwijl zijn race pace ook te wensen overlaat.

In België finishte Bottas, mede door een verkeerde bandenkeuze bij de laatste herstart, slechts als vijfde. In Italië presteerde hij na een slechte kwalificatie wel sterk in de race en finishte als tweede. In Singapore werd hij vervolgens derde, maar die podiumplek dankte hij vooral aan de nodige uitvallers.

Afgelopen weekend in Maleisië had Bottas het zowel zaterdag als zondag moeilijk, met beide keren een vijfde plek achter zijn naam, terwijl Hamilton de pole pakte en daarna tweede werd in de race. “Het gaat nu al een tijdje niet zo goed”, geeft de Fin toe.

Moeilijke periode
“Dit is om eerlijk te zijn misschien zelfs wel mijn moeilijkste periode sinds ik in de Formule 1 zit, vooral met betrekking tot het gevoel dat ik van de auto krijg”, stipt hij aan hoe hij al weken moeite heeft met de balans van zijn auto en zo het vertrouwen mist.

Bottas wordt op Sepang gepasseerd door Ricciardo.

Juist dat is heel belangrijk, benadrukt Bottas. “Want het klinkt misschien gek, maar dit is een sport waarin het vertrouwen dat je als coureur hebt en je mentale staat heel, heel belangrijk zijn.”

Vraagtekens & factoren
“Ik moet deze situatie dus snel zien te veranderen”, ziet de Mercedes-coureur in. “Ik wil het goed doen. Ik wil zoveel mogelijk punten pakken en op een goed niveau presteren, maar door een combinatie van factoren lukt dat nu niet.”

“Het team en ik zitten met heel veel vraagtekens”, zegt Bottas over zijn strubbelingen met de Mercedes W08. “Ik ben bereid alles te doen wat nodig is om voor een ommekeer te zorgen. Ik mis dat gevoel van het plezier hebben in het rijden met de auto namelijk en moet dat zien terug te krijgen.”

“Dat gevoel vindt zijn oorsprong echter in het begrijpen van alle kleine details waar ik de laatste tijd soms mee overhoop lig. Er spelen echter ook andere dingen mee, zoals dat Lewis en ik in Maleisië vanaf de derde training met andere aerodynamische pakketten reden, bijvoorbeeld.”

Als team heeft Mercedes het de laatste tijd namelijk ook moeilijker dan gedacht, stipt Bottas aan. “De volgende races worden heel belangrijk voor ons. We hebben nog geen van de titels binnen, dus hopelijk krijgen we het de komende weken op de rit, voor het te laat is.”

Lees meer over

Bottas Mercedes