Valtteri Bottas had aan het eind van de Grand Prix van Oostenrijk wel even een déjà vu, met Sebastian Vettel die de zege nog van hem wilde afpakken. Net als in Rusland, waar dat eerder gebeurde, hield Bottas de Duitser succesvol af.

Bottas op het podium met Vettel en Ricciardo.

Eind april behaalde Bottas zo zijn eerste zege, die in Oostenrijk is nummer twee. “Ik moest inderdaad aan Rusland denken, met Vettel zo achter me. Ik had na vijf rondjes in mijn tweede stint een enorme blaar op m’n linker achterband en dat – in combinatie met de achterblijvers – maakte het einde van de race lastig voor me.”

Lastig, maar niet onmogelijk, al lag de basis voor de zege 71 rondjes eerder, bij de start. Bottas kwam zo goed weg, dat hij op milliseconden na de in theorie best mogelijke start maakte. “Het was de start van m’n leven”, grijnst de Fin. De wedstrijdleiding keek nog of het geen valse start was, maar concludeerde van niet. “Ik was vandaag gewoon on it“, geniet hij na.

Bottas hield, net als in Rusland, Vettel af op het eind.

Met zijn tweede zege van het jaar komt Bottas op 136 punten, 35 minder dan Ferrari’s Vettel en maar vijftien minder dan zijn eigen Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Het antwoord op de vraag of hij nog meedoet om de titel, laat zich dan ook raden. “We zijn nog niet eens halverwege het seizoen en het is nog een lang jaar. Ik geloof daar dus in en het team ook.”

“De laatste races gaan ook goed en de punten die daarbij komen zijn zeer welkom. We worden ook nog steeds beter als team, in de samenwerking, daar zit nog ontwikkeling in.”