Mercedes-coureur Valtteri Bottas denkt dat hij het in eigen hand heeft of hij later in het jaar als secondant van Lewis Hamilton moet fungeren of voor zijn eigen kansen mag blijven gaan.

Na de Grand Prix van België, die door Hamilton werd gewonnen, staat Hamilton nog maar zeven punten achter op kampioenschapsleider Sebastian Vettel, terwijl Bottas tegen een achterstand van 41 punten op de Ferrari-coureur aankijkt.

Nog voor de race op Spa liet Mercedes-teambaas Toto Wolff zich echter ontvallen dat het Duits-Engelse team haar opties open wil houden wat betreft het hanteren van een nummer één en nummer twee in het team, met Ferrari dat in Vettel een duidelijke kopman heeft.

Tot op heden heeft Mercedes Hamilton en Bottas het hele seizoen voor hun eigen kansen laten rijden, en volgens Bottas heeft hij het zelf in de hand of dit zo blijft of niet. “Ik geloof althans dat het van mijzelf afhankelijk is”, zegt hij tegen Motorsport-Total.

“Als ik goed presteer, zoals bijvoorbeeld door pole te pakken en daarna op kop weg te rijden, heb ik het in eigen hand”, denkt Bottas, die zichzelf met “nog acht races te gaan en veel punten te vergeven” nog niet kansloos acht voor de titel.

Bottas en Hamilton mogen nu nog voor eigen kansen vechten.

“De jongens boven mij in het WK hebben bijvoorbeeld nog geen uitvalbeurten gehad”, haalt Bottas, die zelf wel een podiumplek in rook zag opgaan, aan. “Ik wens ze natuurlijk geen pech toe, maar het kan gebeuren. Als Vettel volgende zondag uitvalt en wij winnen, ziet het WK er weer heel anders uit.”

Dat Mercedes ondertussen wikt en weegt, kan Bottas gelijktijdig wel begrijpen. “Als het team zich op een gegeven moment op één van ons richt zodat tenminste één van ons de titel wint, zal ik dat begrijpen. Op het moment lijkt het me daar echter nog te vroeg voor. Er kan nog veel veranderen.”