Valtteri Bottas is ‘uiteraard heel gelukkig’ met zijn eerste poleposition in de Formule 1. De Mercedes-coureur staat morgen samen met zijn teamgenoot Lewis Hamilton op de eerste startrij in Bahrein.

Het leek er daarbij na Q2 nog op dat Hamilton nipt in het voordeel was, maar Bottas wist in Q3 een achterstand van twee honderdsten in een voorsprong van 0.023 seconde te veranderen. Dit nadat de Fin zich wel verbeterde tijdens zijn laatste run, maar Hamilton en Ferrari-coureur Sebastian Vettel dat niet voor elkaar kregen.

“Ik ben uiteraard heel blij. Dit is mijn eerste pole, in mijn vijfde jaar in de sport. Het heeft dus even geduurd, maar hopelijk volgen er nog veel meer”, zegt Bottas, die zijn Mercedes-team bedankt voor het goede werk: “Aangezien Lewis en ik allebei op de eerste rij staan, is het duidelijk dat het team goed werk heeft gedaan. We hebben goed ingespeeld op het feit dat de kwalificatie ’s avonds is, als het koeler is. Dat zou ons ook in de race van zondag moeten helpen”, denkt hij.

Hoe blij hij ook is met zijn eerste pole, het is ook snel weer over tot de orde van de dag, zeker met nog een zondag voor de boeg, waarop de race uiteraard wordt verreden. “Je kan hier niet te lang van genieten, dat heeft geen zin. We moeten de race zondag goed starten en dan een goede strategie uitdenken, zodat we hopelijk een één-tweetje kunnen scoren.” Dat laatste is Mercedes dit jaar namelijk nog niet gelukt.

Hamilton
Hamilton laat op zijn beurt weten dat Bottas ‘simpelweg sneller was’ in de kwalificatie en feliciteert de coureur die zich afgelopen winter bij het team aansloot. “Hij heeft enorm hard gewerkt en was me vandaag dus te snel af. Petje af.”

Hamilton verloor naar eigen zeggen te veel tijd in de eerste sector van de baan. “Dat was mijn zwakke punt, dus daar moet ik zondag aan werken.”

De Brit genoot, ondanks zijn kwalificatienederlaag, zijn eerste in zeven races tijd nadat hij Bottas in de eerste twee raceweekends van 2017 klopte en zich tijdens de laatste vier raceweekends van 2016 voor diens voorganger Nico Rosberg kwalificeerde, tevreden met hoe het onderlinge duel verliep. “Kwalificaties horen ook zo close te zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat we écht op de limiet zitten.”