Valtteri Bottas ging in de tweede helft van 2017 door een moeilijke periode, maar goed en nauw samenwerken met het team van Mercedes bracht hem er weer bovenop. Dat geeft hem ook vertrouwen voor 2018, verklaart de Fin.

“Na de zomerpauze had ik het lastig”, erkent Bottas in gesprek met Racer, terugblikkend op wat hijzelf eerder zijn moeilijkste periode in de Formule 1 noemde. Terwijl op teamgenoot Lewis Hamilton vanaf de Grand Prix van België geen maat stond, worstelde Bottas. Pas rond de grote prijs van Mexico kreeg hij het weer écht op de rit, met twee poles, een zege en twee tweede plekken in de laatste drie races.

Met name de overwinning in Abu Dhabi, de slotrace, was ‘belangrijk’ voor hem, vertelt Bottas, al was het achterliggende werk dat hij met het team deed de sleutel tot de ommekeer. “We hebben heel hard gewerkt en ik heb het gevoel dat ik daardoor veel aspecten van mijn rijden heb kunnen verbeteren, waardoor ik nu sneller ben onder uiteenlopende omstandigheden.”

“Dat is met name wat me veel vertrouwen geeft voor volgend jaar”, beklemtoont Bottas, die er natuurlijk ook niet omheen draait dat het pakken van de pole én zege in Abu Dhabi – en kloppen van teamgenoot Hamilton in een rechtstreeks duel – een lekker gevoel was. “Het zou geweldig zijn dat straks in Australië door te trekken.”

Voor het zover is, wacht Bottas een uitgebreide seizoensevaluatie met Mercedes. “We kijken daarbij vooral naar mijn verbeterpunten. In januari kijk je natuurlijk al vooruit, maar probeer je ook je zwakke punten weg te poetsen. Dat lukt nooit helemaal, maar je streeft er wel altijd naar en probeert zo perfect mogelijk te zijn. Als ik deze winter harder dan ooit werk, ben ik in 2018 hopelijk ook beter dan ooit.”

Bottas finishte in zijn eerste Mercedes-jaar als derde in het WK, achter Hamilton en Sebastian Vettel.