Valtteri Bottas vecht dit weekend in Austin om zijn laatste, kleine kans op de titel, maar het Circuit of the Americas is nou net een baan waar hij het de laatste jaren niet geweldig heeft gedaan. “Al heb ik veel geleerd sinds we hier voor het laatst waren.”

Winnen, dat moet Valtteri Bottas doen in Texas, en dan mag Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton niet hoger dan negende eindigen – en ook het bonuspunt voor de snelste ronde niet pakken. Aan drie punten heeft Hamilton dus al genoeg om de titelstrijd te beslissen. Finisht hij in de top acht, dan is Hamilton sowieso kampioen.

Lees ook: De manieren waarop Hamilton in Amerika zijn zesde wereldtitel kan pakken

Bottas heeft het dus verre van in eigen hand, maar wil er uiteraard alles aan doen om het onvermijdelijke nog wat langer uit te stellen. Zijn in het verleden in Austin behaalde resultaten zijn echter weinig veelbelovend: hij deed het er nooit beter dan vijfde – zelfs de afgelopen twee jaar met Mercedes niet.

“Er zijn in het verleden circuits geweest waarop ik het eerst lastig had, maar ik voor een ommekeer heb kunnen zorgen en er vervolgens een baan van heb gemaakt waarop ik sterk ben. Dat is ook wat ik hier in Austin probeer te doen”, verklaart Bottas, die erkent dat hij in 2018 te kort kwam op Austins Circuit of the Americas.

Wat de Fin betreft is het echter nieuwe ronde, nieuwe kansen. “Het is weer een nieuwe weekend – en ik heb enorm veel geleerd sinds de laatste keer dat we hier waren.”

Het verschil met vorig jaar is ook qua WK groot: in 2018 was Bottas toen de Formule 1 in Austin neerstreek allang uitgeteld, publiekelijk veroordeeld tot wingman die middenin een negatieve spiraal zat.

In 2019 richtte hij zich echter op, is hij nu op papier zelfs nog titelkandidaat – al weet hij dat zijn kans feitelijk verkeken is: “Aan de puntenstand kan ik nu niks meer doen, behalve proberen elk weekend telkens weer wat beter te zijn.”

“Dit weekend is weer een nieuwe kans dan te doen. Net zoals elk weekend. Ik stel mezelf geen doelen, maar heb ook geen twijfel over mijn performance.” Bottas wil dus gewoon winnen in Austin. “Ik zucht naar een zege. Mijn overwinning in Japan (twee races geleden, red.) heeft me eraan herinnerd waarom ik in deze sport zit en hoe geweldig een succesvol weekend voelt. Dat wil ik dit weekend weer voelen.”

Lees ook: Hamilton voelt zich bevoorrecht: ‘Zesde wereldtitel zou onwerkelijk zijn’