Oud-Formule 1-coureur Sébastien Bourdais vindt dat de Formule 1 haar circuits heeft ‘verpest’. “Het is pijnlijk om te zien. Kijk naar Monaco, dat is tegenwoordig een parkeerplaats met wat bochten.”

Bourdais reed van 2008 tot en met medio 2009 Formule 1 voor Toro Rosso. Na zijn ontslag bij dat team keerde hij terug naar Amerika, waar hij eerder vier titels had gewonnen in de ChampCars en bij zijn terugkeer aan de slag ging in de hervormde IndyCar Series, waarin de ChampCars en Indy Racing League in 2008 weer in werden samengevoegd nadat het in 1996 twee aparte kampioenschappen waren geworden.

Bourdais racet inmiddels alweer vijf jaar in Amerika en blikt met weinig goede gevoelens terug op zijn tijd in de Formule 1: “Ik had daar een vreselijke ervaring, maar geniet nu in de IndyCars weer van het racen”, zo wordt hij geciteerd door de Detroit Free Press, waarbij hij verder stelt dat het in de Formule 1 om ‘verkeerde dingen draait, zoals geld’, terwijl in de IndyCars weinig wordt verdiend, maar het ‘puur om het racen gaat, wat geweldig is’.

Wat daarvoor tekenend is, zo stelt de Fransman, zijn de circuits waarop wordt geracet, zoals het Belle Isle-stratencircuit in Detroit waar hij afgelopen zondag won. “Het is een ouderwets Amerikaans circuit. We rijden er op een ondergrond van beton, wat het extra uitdagend maakt. Als het dan ook nog regent, zoals afgelopen weekend, is het gelijk vele malen moeilijker dan welk Formule 1-circuit dan ook, waaronder Monaco”, stelt Bourdais.

“De Formule 1 heeft al haar circuits sowieso verpest”, meent de in Le Mans geboren en getogen Bourdais. “In de Formule 1 hebben ze van elk circuit het karakter ontnomen. Ze hebben alle banen veel te saai gemaakt. Het is gewoon pijnlijk om te zien, zelfs Monaco is tegenwoordig niet meer dan een parkeerplaats met wat bochten.”

Foto: IndyCar Series Media.