Aan de opzet van de Grands Prix zelf hoeft volgens Formule 1-topman Ross Brawn niets te veranderen, maar de vrijdagen staan volgens Brawn wel ter discussie.

Brawn, de sportief directeur van de sport, vertelt in interview met Sky Sports F1 dat Formule 1-eigenaar Liberty Media nog naar het veranderen van het format van de raceweekends kijkt, waarbij volgens hem vooral de vrijdagen wel eens kunnen gaan veranderen.

“De vrijdagen staan ter discussie – of we wel echt twee vrijdagtrainingen nodig hebben, of alleen een middagsessie misschien genoeg is”, vertelt Brawn.

Volgens Brawn speelt het toegenomen aantal races – er staan er dit jaar 21 op de kalender, terwijl Liberty Media nog verder wil uitbreiden – daarbij ook mee. “Misschien doen we er met meer races wel goed aan het format te veranderen, om wat minder druk op de teams te leggen.”

Ross Brawn, de sportief directeur van de Formula One Group.

Aan de opzet van de races hoeft volgens Brawn daarentegen niets te veranderen, al erkent hij dat hij wat dat betreft ‘vrij conservatief’ is. “Ik vind de lengte precies goed. Niet te lang, niet te kort. Zo weten de races je te boeien en heeft een race ook echt een verloop, z’n hoogtepunten en tenslotte een einde waarin alles op z’n plek valt.” Het huidige kwalificatiesysteem werkt volgens Brawn verder ook goed.

Wat hij in het algemeen benadrukt, is dat de fans ‘op de eerste plaats staan’. Er wordt dus zeker gekeken naar wat fans willen als ze een race bezoeken. Liberty Media denkt daarom aan manier om de fans dichter bij de coureurs en auto’s te brengen.

Een manier om dat te doen, zo oppert Brawn, is een openbare keuring van de bolides, zoals ook bij Le Mans gebeurt. “Dat zijn de soort dingen waar we over nadenken, maar wat de opzet van de races zelf betreft, staan er dus geen grote veranderingen in de planning.”