Het gat tussen de drie topteams en de rest van het veld is onacceptabel, stelt Ross Brawn, sportief directeur van de Formule 1. Volgens Brawn zijn er dringend maatregelen nodig. “Want de toekomst van de Formule 1 hangt er vanaf.”

Mercedes, Ferrari en Red Bull zijn een klasse apart in de Formule 1: het gat naar de zeven andere teams in het middenveld is enorm. Red Bull scoorde dit seizoen zelfs meer punten dan de zeven overige teams (Renault, Haas, McLaren, Force India, Sauber, Toro Rosso en Williams) bij elkaar. “Ze racen praktisch in een eigen kampioenschap, want het verschil in snelheid tussen hen en Mercedes, Ferrari en Red Bull is veel te groot”, aldus Brawn.

Bakoe 2018: de enige keer dit jaar dat een coureur op het podium stond die niet voor Mercedes, Ferrari of Red Bull rijdt.

“Net als in 2017 gebeurde het slechts één keer, op het ongewone stratencircuit in Bakoe, dat een coureur van één van deze zeven teams het podium haalde. Vorig jaar was het Lance Stroll in de Williams, dit jaar Sergio Pérez voor Force India.”

Twee podiums in 123 races
In 2017 en 2018 werden er bij elkaar opgeteld 41 races gereden. In totaal waren er dus 123 podiumplaatsen te verdelen. Van die 123 podiumplaatsen gingen er slechts twee naar een team buiten de top drie. “Twee podiums uit een totaal van 123 is onacceptabel, vooral als het gaat om het steeds groter wordende technische en financiële verschil. Het is een probleem dat we samen met de FIA en de teams onder handen nemen, want de toekomst van de Formule 1 hangt er vanaf.”

Volgens Brawn zijn er verschillende oplossingen die op tafel liggen. “We moeten allemaal accepteren dat we op deze manier niet langer kunnen doorgaan”, aldus de voormalig technisch directeur van Ferrari. “Ik wil niemand beledigen als ik over het ‘overige’ kampioenschap praat, het is gewoon een manier om de situatie te beschrijven. Hun strijd was zeker spannend. Voor de fans is het echter moeilijk om te juichen voor een gevecht om de achtste positie.”