De Formule 1 heeft nog zeker één seizoen nodig om wat meer competitie vooraan te krijgen, denkt Ross Brawn. De Brit is ‘optimistisch’ dat het veld uiteindelijk dichter bij elkaar zal zitten door de regels die nu van kracht zijn.

De nieuwe technische regels moesten het racen op de baan verbeteren terwijl de financiële regels, sinds vorig jaar van kracht, voor meer gelijkheid moest zorgen tussen de teams. Dat laatste is op de baan nog niet gebleken, met Ferrari en Red Bull als de duidelijke topteams, samen met Mercedes dat aan het einde van het seizoen terugsloeg.

Voorlopig lijkt het er ook niet op dat er zomaar een vierde team zich in deze strijd vooraan zal mengen. Ross Brawn, die jarenlang directeur van de Formule 1 was maar nu met pensioen gaat, verwacht ook dat er nog zeker één seizoen nodig is om het veld wat gelijker te trekken.

Lees ook: Brawn niet zeker over ‘optimale aantal’ sprintraces in Formule 1

“Met dit soort nieuwe regels heb je teams die er meteen bovenop zitten”, zegt Brawn tegen Motorsport.com. “In 2009, toen er nieuwe regels waren, hadden twee of drie teams de nieuwe regels onder de knie terwijl de rest worstelde, waaronder topteams. We hebben dus nog een seizoen nodig.”

Mocht het veld niet veel dichter bij elkaar komen, dan weet Brawn ook niet meer wat er aan gedaan moet worden om dat wél voor elkaar te krijgen. “Ik weet niet wat we doen als dit zo doorgaat omdat we al enkele initiatieven hebben geïntroduceerd, zoals het budgetplafond en het format van de races.”

Lees ook: Brundle: ‘Als ik Mercedes of Red Bull was, zou ik glimlachen om teambaaswissel Ferrari’

Brawn haalt aan dat de teams op basis van hun resultaat in het kampioenschap meer of minder tijd krijgen om aerotests uit te voeren, een van de regels om het veld wat dichter bij elkaar te krijgen. Zo krijgt Williams als laatste 100 procent van de beschikbare tijd terwijl constructeurskampioen Red Bull daar 70 procent van krijgt. “Er gaan dus veel dingen de goede kant op, ik ben optimistisch”, besluit Brawn.