Het plan voor een experiment met kwalificatieraces bij drie Grands Prix in 2020 is gesneuveld omdat twee teams tegen het plan stemden, zegt sportief directeur Ross Brawn. De Brit vindt dat daarmee meteen een ‘klassiek probleem’ van de Formule 1 wordt aangetoond. 

De kwalificaties van de Grands Prix van Frankrijk, België en Rusland zouden vervangen worden door kwalificatieraces. Daarbij zou gewerkt worden met een omgekeerde startvolgorde. Die zou bepaald worden aan de hand van de stand in het kampioenschap. Het plan voor de kwalificatieraces had unanimiteit nodig van de teams, maar die kwam er niet.

Ross Brawn zegt dat twee teams tegen het plan waren, wat meteen een ‘klassiek probleem’ van de sport blootlegt. ”Met het huidige bestuurssysteem is unanimiteit van de teams vereist om plannen voor het komende jaar door te voeren”, zegt Brawn tegen Formula1.com. ”De teams zeiden in eerste instantie allemaal dat zou akkoord zouden gaan met het plan, maar toen staken twee teams hun hand op en zeiden dat ze niet akkoord zouden gaan”, aldus Brawn.

Lees ook: Plan voor kwalificatieraces sneuvelt door gebrek aan steun teams

”We wilden in 2020 bij een aantal races met dit format experimenteren en de uitslag van die kortere races zou de startvolgorde bepalen voor de race op zondag. Het leek mij een fascinerend idee. De coureurs waren wat nerveus en dat begrijp ik, maar het enige wat we vroegen was om dit format bij drie races uit te proberen. Als het niet werkt, steken we onze handen op. Als het wel werkt dan is dat fantastisch. Als het daar tussenin zit kunnen we eraan werken om het format te ontwikkelen. Het is frustrerend dat we niet de kans hebben gekregen om het uit te proberen, maar dat is helaas het klassieke probleem met de Formule 1”, aldus Brawn.