Ross Brawn wil simpelere technische regels, minder verschil tussen de teams en een meer ‘pure’ Formule 1 vol show. Dat vertelt de nieuwe technische topman van de sport.

Brawn, die door de nieuwe eigenaar Liberty Media is aangesteld om zich met sportieve en technische zaken bezig te houden, vertelt aan BBC Radio 5 Live dat hij een visie voor de lange termijn voor de sport wil opstellen. De kern moet daarbij zijn, zo stelt hij, om de fans te geven wat ze willen: “Entertainment, racen met kleine onderlinge verschillen, en een sport die ze kunnen begrijpen.”

Dat begint met het versimpelen van de Formule 1, denkt Brawn. “Dat moet absoluut één van de speerpunten zijn. Ik heb de Formule 1 de laatste jaren als toeschouwer gevolgd en er waren moment waarop zelfs ik niet snapte wat er gebeurde”, zegt het voormalige kopstuk van onder meer Benetton, Ferrari, Brawn GP en Mercedes.

“We moeten de show gewoon beter maken. De fans willen de coureurs zien racen, maar de laatste jaren hebben we dat niet veel gezien. Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten fans, wat de situatie compliceert”, doelt hij op de meer mainstream volgers van de sport en de hardcore Formule 1-fanaten. “Maar we moeten daar gewoon een balans in zien te vinden”, weet hij.

Brawn richt op 2018 of 2019 wat betreft het doorvoeren van veranderingen, waarbij hij benadrukt dat het ‘verkleinen van het gat tussen de kop en staart van het veld’ een ander belangrijk verbeterpunt is. “We kennen allemaal het voorbeeld van Leicester City, dat vorig jaar de Premier League won. Het zou ideaal zijn als zoiets ook in de Formule 1 mogelijk is, dat een team dat goed werkt met een goede coureur en een goed jaar doormaakt, echt mee kan doen om de prijzen. Momenteel is dat niet het geval.”

De rol die geld en technologie spelen moet dan ook worden gereduceerd, vindt Brawn, omdat dit grotere en rijkere teams in de kaart speelt. Verder pleit hij ervoor toch weer eens over een budget cap te denken.

Wat Brawn verder nog aanstipt wat betreft de show, is dat deze niet kunstmatig moet worden. DRS is volgens de Brit een voorbeeld van een kunstmatige hulpgreep om voor meer show te zorgen, maar dat soort oplossingen vindt hij niks. “We moeten met dingen komen die het racen puur houden.”