Door een hydraulisch lek ging de ochtendtraining van Sébastien Buemi in rook op. Niet zo gek dus dat hij achter teamgenoot Jaime Alguersuari start. Maar de Zwitser baalt vooral dat hij vrijdag zijn auto één sessie moest afstaan aan Jean-Eric Vergne.

Want dat is kostbare tijd. En zo heeft Buemi nu een stuk minder kennis van hoe zijn auto in bepaalde fases van de races gaat reageren. “Ik ben niet blij met dit resultaat terwijl ik volgens mij niet beter dan dit kon”, vertelde de Toro Rosso-coureur na afloop. “De voorbereiding voor de kwalificatie was niet goed omdat ik vanochtend geen meter heb gereden.”

“Als je daarbij optelt dat ik in de eerste vrije training mijn auto al moest af staan aan Vergne, weet je dat ik heel weinig ronden heb gereden. Van dit soort fouten moeten we leren want dit mag niet nog een keer gebeuren.”

Alguersuari was uiteindelijk ruim een tiende sneller dan Buemi. “Plaats dertien en veertien op de startopstelling is niet slecht”, vond de Spanjaard na afloop. “Ik ben blij dat we voor Sauber starten maar de punten worden morgen pas verdeeld. We kunnen dankzij de voorspelde regen een chaotische race verwachten.”

“In die situaties is het essentieel om geen domme dingen te doen. Om niet teveel risico’s te nemen, kalm te blijven en de race in ieder geval te finishen. Het circuit is tussen de laatste training en de kwalificatie al heel veel veranderd. Als het morgen regent wordt dat proces in ieder geval niet vervolgd. En daarom kan het een interessante race worden.”